Criminaliteit

Macabere handel in vrouwen en organen blootgelegd

11 mei 2017

In het Verenigd Koninkrijk is een internationaal opererend netwerk van mensenhandelaren blootgelegd. Bendes prostitueren Oost-Europese vrouwen, dwingen hen tot huwelijken en ‘oogsten’ hun organen.

De Britse publieke omroep BBC interviewde diverse Oost-Europese vrouwen die aan de bendes wisten te ontsnappen. Het gaat om vrouwen uit de laagste sociale klassen uit landen als Roemenië en Slowakije.

Schijnhuwelijken

De criminelen gaan systematisch te werk. Eerst lokken de bendes de vrouwen onder valse voorwendselen naar het Verenigd Koninkrijk. Zij beloven hun een baan en onderdak, maar na aankomst worden de vrouwen opgesloten en hun paspoorten afgepakt.

De bendes dwingen de vrouwen schijnhuwelijken aan te gaan met Pakistaanse en Afrikaanse mannen, die daarvoor hoge bedragen betalen. Doordat de vrouwen inwoners van de Europese Unie zijn, kunnen de mannen een Brits paspoort aanvragen en makkelijker aanspraak doen op sociale voorzieningen. Daarnaast worden de vrouwen seksueel misbruikt en ingezet voor huishoudelijke taken.

Orgaanhandel

Ook de Oost-Europese bendes laten de vrouwen na het huwelijk niet met rust, vaak eindigen zij als prostituee. Jim Laird, een Schotse expert op het gebied van mensenhandel, zegt dat de Oost-Europese bendes nauw samenwerken met islamitische criminelen in het Verenigd Koninkrijk. Veel van de Oost-Europese mensenhandelaren zijn Roma.

Een undercover-journalist onthulde dat de bendes ook actief zijn in een van de meest macabere zwarte markten: de orgaanhandel. Een bendelid bood de journalist voor 45.000 euro een nier aan van een Oost-Europese vrouw. Een arts in Roemenië zou bereid zijn de illegale transplantatie uit te voeren.

Lucratief

Sinds de val van het IJzeren Gordijn eind jaren tachtig zijn honderdduizenden Oost-Europese vrouwen als prostituee verhandeld. Oost-Europese vrouwen zijn werkzaam in de prostitutiezones van veel Europese landen, Turkije, Israël en de Golfregio. Een rapport van Europol omschrijft Nederland als een ‘belangrijke markt voor mensenhandelaren’, omdat ‘de vraag naar goedkope seksuele diensten en arbeid er hoog is’.

Angelika Molnár, hoofd van de mensenhandel-eenheid bij Europol, zegt dat mensenhandel in Europa een groeiend probleem is. Na drugshandel is mensenhandel de meest lucratieve zwarte markt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.