Na Turkije gaat ook China de strijd aan met Wikipedia

03 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Het logo van Wikipedia Bron: ANP

De Chinese overheid gaat haar eigen online-encyclopedie lanceren. Het gigantische digitale project moet de concurrentie aangaan met het westers georiënteerde Wikipedia.

De digitale encyclopedie – getiteld de Encyclopedie van China – zal in 2018 online gaan. Yang Muzhi, hoofdredacteur van de Encyclopedie van China, ziet het project als een strijd tussen culturen. ‘Het platform moet het publiek en de maatschappij begeleiden. Ons doel is niet om op gelijke hoogte te komen, maar om de concurrentie voorbij te gaan,’ aldus Muzhi.

Project Gouden Schild

Muzhi ziet het door vrijwilligers gerunde Wikipedia als zijn voornaamste concurrent. De strijd aangaan met Wikipedia is geen sinecure: de online-encyclopedie telt bijna 5,5 miljoen artikelen. De Chinese overheid pakt daarom groots uit. Zeker 20.000 schrijvers – onder wie talloze wetenschappers van staatsuniversiteiten – zullen in de komende maanden honderdduizenden artikelen publiceren op het platform.

Ook in eigen land is er concurrentie. Baidu en Qihoo 360 zijn grote Chinese computerbedrijven die digitale encyclopedieën aanbieden. Het verschil is dat de Encyclopedie van China geheel in handen is van de staat.

In China is de toegang tot internet beperkt. Een omvangrijk, ook door de Chinese overheid geïnitieerd online-surveillancesysteem, genaamd Project Gouden Schild, blokkeert veel websites. Zoals sites die informatie bevatten over de Taiwanese overheid en maatschappij, de Tibetaanse dalai lama, en het Tiananmenprotest in 1989. Pornowebsites zijn verboden.

Censuur

Ook Wikipedia is deels gecensureerd. Toch kunnen slimme internetgebruikers via tussenstappen – zoals proxywebsites of het dark web – verboden websites bezoeken. De aankondiging van een Chinese digitale encyclopedie komt daarom niet als een verrassing. Het is immers gemakkelijker om zelf een alternatief aan te bieden dan een grootschalig controle- en surveillancesysteem in stand te houden.

Wikipedia komt wereldwijd steeds meer onder druk te staan. In Rusland zijn bepaalde onderwerpen – zoals zelfmoord en drugs – niet meer toegankelijk. In 2014 kondigde het Kremlin een Russisch alternatief voor Wikipedia aan, maar dat plan is nog niet uitgevoerd. Afgelopen zaterdag blokkeerde de Turkse regering Wikipedia. De Turkse overheid baseert de blokkade op een wet die het mogelijk maakt om media met obscene inhoud, of media die een bedreiging vormen voor de openbare orde, uit de lucht te halen.