buitenland

‘Obama waarschuwde Trump voor Flynn’

08 mei 2017Leestijd: 2 minuten

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft Donald Trump persoonlijk gewaarschuwd voor Michael Flynn. Tijdens een meeting in het Oval Office zou Obama Trump op het hart hebben gedrukt Flynn niet aan te nemen.

Dat gebeurde daags na de Amerikaanse presidentsverkiezingen, in een van de eerste overdrachtsbijeenkomsten tussen Trump en Obama, zeggen bronnen die onder Obama werkzaam waren tegen persbureau AP.

Gesprekken met Russische ambassadeur

Trump sloeg zijn waarschuwing in de wind en nam Flynn toch aan. Die moest op 13 februari dit jaar het veld ruimen nadat bekend was geworden dat hij gesprekken had gevoerd met de Russische ambassadeur Sergej Kislyak zonder de Amerikaanse regering daarover te informeren. Flynn was toen minder dan een maand de nationale veiligheidsadviseur van Trump. Volgens het Amerikaanse Witte Huis had Flynn zich schuldig gemaakt aan pure misleiding.

Obama was ‘geen fan van Flynn’, zeggen de bronnen. Flynn was eerder werkzaam als hoofd van de militaire inlichtingendienst van de Amerikaanse regering onder Obama.

Trump slaat dan ook terug via Twitter en zegt dat het de regering van Obama is geweest die Flynn door de veiligheidscheck had gehaald, maar ‘de fake news-media houden er niet van om dat te melden’, aldus Trump.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Getuigenis van Yates

De voormalige assistent-procureur-generaal Sally Yates moet maandagavond overigens getuigen in de zaak rond de Ruslandrel.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Zij werd ontslagen nadat ze kritiek had geuit op de omstreden ‘moslimban’ van president Trump. Naar verwachting zal ook zij zeggen dat ze de regering van Trump heeft gewaarschuwd tegen de aanstelling van Flynn vanwege diens Russische contacten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.