Desi Bouterse blijkt bevriend met Nederlandse crimineel

03 mei 2017Leestijd: 2 minuten
De Surinaamse president Desi Bouterse Bron: ANP

Tijdens het onderzoek naar de Nederlandse crimineel Dirk S., die internationaal wordt gezocht voor witwassen, stuitten de rechercheurs op banden met de Surinaamse president Desi Bouterse.

De Telegraaf meldt dat bij een grote operatie invallen zijn gedaan in diverse panden in Nederland, België, Duitsland en op Sint-Maarten. De politie vermoedt dat twee schrootbedrijven de spil zijn in een smokkelnetwerk. Een van die bedrijven staat in Drenthe, het andere op Sint-Maarten. Tussen ladingen schroot uit Suriname werd cocaïne naar Europa gesmokkeld.

Drugssmokkel en witwassen

Al snel kwamen er twee verdachten in beeld: de in Suriname woonachtige Nederlander Dirk S. en de in Nederland woonachtige Colombiaanse Luz Mejia C. Dirk S. heeft een omvangrijk strafblad. Hij zat eerder vast voor wapenbezit, ernstige bedreigingen, gijzeling en het bezit van harddrugs. S. moet nog een gevangenisstraf van 180 dagen uitzitten voor witwassen. Zijn vrouw Luz C. wordt al jaren in de gaten gehouden voor verdachte geldtransacties van Nederland naar Colombia.

Op het Facebook-account van een van de verdachten staat een foto van de bruiloft van Dirk S. en Luz C. Daarop poseert het bruidspaar met Desi Bouterse. De twee blijken persoonlijke vrienden van de Surinaamse president.

16 jaar cel

Het is niet de eerste keer dat Bouterse in verband wordt gebracht met drugssmokkel. De president zou al sinds de jaren tachtig betrokken zijn bij cocaïnehandel en ontliep eerder een gevangenisstraf in de Verenigde Staten. In Nederland moet Bouterse nog een straf van elf jaar uitzitten voor smokkel van zo’n 500 kilo cocaïne.

De zoon van Bouterse, Dino, werd in 2013 door de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) in Panama gearresteerd. Daar ‘sloot’ hij een deal met DEA-agenten die zich voordeden als leden van terreurbeweging Hezbollah. De Amerikaanse rechter veroordeelde Dino Bouterse tot 16 jaar cel voor drugssmokkel en steun aan een terreurorganisatie.