‘Iraakse troepen pakken man van jihadbruid Laura op’

05 mei 2017Leestijd: 2 minuten
De man van Laura Hansen werd opgepakt door Iraakse troepen - bron:AFP

De echtgenoot van Laura Hansen, die vorig jaar vluchtte uit IS-gebied, is opgepakt in de Noord-Iraakse stad Mosul. Zijn arrestatie zou op camera zijn vastgelegd.

Ibrahim I., de echtgenoot van Hansen, is in Mosul gearresteerd door Iraakse troepen, meldt dagblad Trouw. De 28-jarige Nederlandse Palestijn vertrok eind 2015 naar Syrië om zich met zijn vrouw en twee kinderen aan te sluiten bij IS.

I. vocht met Russische scherpschutters

Zijn aanhouding is woensdag gefilmd door een Iraakse journalist; de familie van Ibrahim heeft hem herkend. Journalist Amer al-Wa’elly sprak kort met de arrestant en kon zijn identiteit te bevestigen. Volgens al-Wa’elly werd I. opgepakt na een gevecht tussen sjiitische strijders en IS, waarbij I. vocht met twee Russische scherpschutters.

Hij zou intussen ook hebben bekend dat hij vocht in Fallujah en Baiji – twee steden in Irak waar IS fel verzet bood, maar die uiteindelijk onder de voet werden gelopen. Over het lot van de man bestond lange tijd onzekerheid. Hij zou vorig jaar zijn neergeschoten door Islamitische Staat (IS) en ernstig gewond zijn geraakt.

Geen aanleiding om Hansen vrij te laten

Zijn vrouw Laura blijft voorlopig achter slot en grendel in Nederland. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank donderdag beslist. De rechtbank ziet geen aanleiding om Hansen vrij te laten. Deze uitspraak ligt in lijn met een eerdere uitspraak op 12 april. De islamitische bekeerling zit sinds haar terugkeer uit Syrië augustus vorig jaar, vast in de extra beveiligde inrichting in Vught.

Hansen verbleef tussen 2015 en 2016 in het IS-kalifaat. Hoewel haar vader Eugène ervan overtuigd is dat ze ‘weer normaal’ is, blijft het Openbaar Ministerie (OM) rekening houden met de mogelijkheid dat Laura ‘met een opdracht van IS’ is teruggekomen. ‘Een achterlijk idee,’ aldus haar vader.

Het kalifaat was een hel

Hansen werd naar eigen zeggen in september 2015, samen met haar twee zoons, door haar Palestijnse man meegevoerd naar IS-gebied in Syrië. Zij zouden er met vakantie gaan en vluchtelingen helpen, zou haar man Hansen bij vertrek uit Nederland hebben gezegd.

Ze bleken zich aan te sluiten bij IS. ‘Ik wilde helemaal niet naar Syrië. Hij dwong me,’ zegt Hansen: het leven in het kalifaat was ‘een hel’. Uit getuigenverklaringen bleek destijds dat Laura en haar gezin als een dief in de nacht waren vertrokken uit Nederland.