Marine Le Pen: miljarden voor ‘samenwerking met Afrika’

03 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Een aanhanger van Marine Le Pen - bron:AFP

Is het een poging om de kiezersschare van de uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon te paaien? Presidentskandidaat Marine Le Pen zegt toe dat zij 0,7 procent van het Franse nationaal inkomen wil besteden aan ‘samenwerking met Afrika’.

Dat komt neer op 15 miljard euro, veel meer dan de 400 miljoen euro die op dit moment wordt uitgetrokken voor Afrika, zei Le Pen tijdens een bijeenkomst over Afrikaanse politiek. Er waren volgens de krant Le Parisien zo’n vijftig Fransen van Afrikaanse komaf bij aanwezig.

De kandidaat van Front National vindt dat de Afrikaanse landen – waarvan vele ooit Franse kolonies waren – in de steek zijn gelaten en laakt het feit dat de ontwikkelingshulp drastisch is teruggeschroefd. Ze wil daar iets aan doen.

‘Geloof de doemdenkers niet’

Le Pen maakte ook van de gelegenheid gebruik om de ‘leugenachtige verwijten’ aan haar adres over racisme, xenofobie en vijandigheid jegens Afrikanen, te weerspreken. ‘Geloof de doemdenkers niet die, via hun leugens, alleen maar hun inkomen willen behouden door de Afrikanen van Frankrijk en de Fransen van Afrikaanse afkomst te manipuleren,’ zei ze.

Lees ook deze column van Arend Jan Boekestijn: waarom Marine Le Pen niet helemaal kansloos isArend Jan Boekestijn

Dit type mensen – het is niet geheel duidelijk wie Le Pen precies op de korrel neemt – zou beter naar het eigen ‘rampzalige beleid’ moeten kijken.

Le Pen is groot voorstander van  ‘volkssoevereiniteit’ – in Frankrijk, maar ook in Afrikaanse landen. Ze zegt wars te zijn van elke ‘inmenging’ en ‘vriendjespolitiek’. Als ze wordt gekozen tot president, zal ze zich inzetten voor vrije verkiezingen in landen waar dat nu nog niet vanzelfsprekend is.

Taaie klus voor Le Pen

Dan moet ze wel eerst zelf in het Élysée terechtkomen. Dat wordt nog een taaie klus, want haar rivaal Emmanuel Macron heeft, in de peilingen althans, de beste papieren. Al kruipt Le Pen iets dichter naar de jonge liberaal toe. Macron gaat in een peiling van de Franse krant Le Monde met 59 procent nog altijd fier aan kop, Le Pen volgt op 41 procent.

Eerder lag die verhouding op 60-40. Zondag is de tweede en beslissende ronde in de Franse presidentsverkiezingen. Le Pen kan twijfelende en zwevende kiezers nog overhalen om op haar te stemmen. Dat moet dan vanavond gebeuren, tijdens het grote tv-debat tussen de twee kemphanen.