Macron en Poetin bespreken ‘netelige zaken’

30 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Vladimir Poetin en Emmanuel Macron. Foto:EPA

Een week na de G7-top waar de nieuwe Franse president Emmanuel Macron voor het eerst zijn Amerikaanse collega Donald Trump de hand schudde, ontmoette hij maandag opnieuw een wereldleider: de Russische president Vladimir Poetin.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

‘We hebben geen blad voor de mond genomen,’ zei Macron na afloop van de ontmoeting, waarmee hij onderkent dat het bezoek van Poetin op bepaalde momenten ongemakkelijk was.

Poetin werd ontvangen op het koninklijk paleis in Versailles. Het kolossale paleis werd gebouwd op het hoogtepunt van de Franse monarchale macht, in opdracht van zonnekoning Lodewijk XIV. Volgens het Russische staatspersbureau werd Poetin uitdrukkelijk uitgenodigd om daar een tentoonstelling te bezoeken over tsaar Peter de Grote, die driehonderd jaar geleden Versailles bezocht.

Frans-Russische dialoog

Macron stelde vast dat een open dialoog met Rusland van belang is voor de-escalatie van het conflict in Oost-Oekraïne, waar de separatisten steun krijgen van de Russische regering. Ook in Syrië staan de partijen tegenover elkaar. Rusland ziet de Syrische regering als bondgenoot, terwijl Frankrijk president Bashar al-Assad het liefst zo snel mogelijk ziet vertrekken. Poetin bevestigde dit: ‘We hebben netelige zaken besproken, en ik ben ervan overtuigd dat de belangen van onze twee landen ons naar oplossingen zullen leiden.’

Tijdens de verkiezingscampagne beschuldigde Macron de Russen van inmenging. Hij stuurde Russische journalisten weg bij campagnebijeenkomsten, omdat ze propaganda over zijn politieke partij zouden verspreiden. Ook werden er pogingen ondernomen om Macron en zijn partij En Marche! te hacken. Poetin ontkende tijdens de gezamenlijke persconferentie dat de Russen erachter zaten. Het is echter geen geheim dat Poetin tegenkandidaat Marine Le Pen steunde. Tijdens de persconferentie prees hij haar voor haar inspanningen voor de Frans-Russische betrekkingen.

Terrorisme

Macron en Poetin lieten beiden weten dat ze de strijd tegen terrorisme als hoogste prioriteit zien. Daarbij deed Macron een opmerkelijke toenaderingspoging: hij zei bereid te zijn met de Syrische regering om de tafel te gaan. Eerder zag de Franse regering de Syrische dictator Assad niet als deel van de oplossing. Wel kondigde Macron militaire represailles aan op het moment dat Assad opnieuw gifgas tegen zijn eigen bevolking gebruikt.