buitenland

Noord-Korea: China kan ‘ernstige gevolgen’ verwachten bij sancties

03 mei 2017Leestijd: 2 minuten

De Noord-Koreaanse regering heeft bondgenoot China gewaarschuwd voor ‘ernstige gevolgen’ als het zich schaart achter extra sancties voor het stalinistische Noord-Korea.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Dit maakte het staatspersbureau in Pyongyang woensdag bekend. Het bericht is opvallend, omdat de Noord-Koreaanse regering doorgaans haar bondgenoot niet aanvalt. Nu zegt het persbureau: ‘Een serie absurde en roekeloze opmerkingen wordt nu elke dag gehoord vanuit China. Dat heeft in de huidige slechte situatie alleen maar meer spanning tot gevolg.’ Verder zegt het staatspersbureau nooit te zullen ‘smeken om de vriendschap van China’.

Oproep tot redelijkheid

Gisteren maakte de Chinese regering nog bekend dat ze wilde bemiddelen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. China was blij met het aanbod van Donald Trump om met de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un in gesprek te gaan.

De Amerikaanse president deed afgelopen maandag een poging tot toenadering. In een interview met het Amerikaanse persbureau Bloomberg zei Trump: ‘Het zou een eer zijn om Kim Jong-un te ontmoeten. Natuurlijk moeten er veel maatregelen worden genomen, maar ik wil het best doen. De meeste politici zouden het natuurlijk nooit zeggen, maar ik zou het onder de juiste voorwaarden wel doen.’ Een dag eerder noemde Trump de dictator van Noord-Korea ‘a pretty smart cookie’.

Kim Jong-un ontmoette nog nooit een buitenlands staatshoofd. En nog nooit ontmoette een president van de Verenigde Staten de leider van Noord-Korea. De betrekkingen met Noord-Korea zijn de afgelopen weken zeer gespannen. Amerika wil niet dat Noord-Korea nog langer nucleaire langeafstandsraketten test, en plaatste een antiraketschild in Zuid-Korea. Dat raketschild is inmiddels operationeel.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.