Frankrijk

Jean-Marie Le Pen: Marine betaalt prijs voor vertrek Marion

11 mei 2017Leestijd: 2 minuten

Jean-Marie Le Pen, oprichter van het Front National, voorspelt na het vertrek van zijn kleindochter Marion Maréchal-Le Pen, niet veel goeds voor de partij. Marine Le Pen, zijn dochter, zou wel eens ‘de prijs kunnen betalen’ voor Marions vertrek.

Woensdag liet hij zich nog in heftige bewoordingen uit over zijn kleindochter Marion, het nichtje van Marine. ‘Desertie’ noemde Jean-Marie Le Pen (88)  haar besluit de politiek te verlaten.

Jean-Marie vreest voor Marine

Maréchal-Le Pen gaf aan dat haar vertrek uit ‘persoonlijke en politieke overwegingen’ voortkwam. Ze benadrukte tevens dat ze geen definitief afscheid neemt van de politiek.

Donderdag verzacht Jean-Marie, die een goede band heeft met zijn kleindochter, zijn woorden: ‘Toen ik haar motieven onder ogen kreeg, vooral met betrekking tot haar persoonlijke leven, begon ik het te begrijpen,’ zegt hij donderdag in de krant Le Parisien. Marion Maréchal-Le Pen (27) gaf aan dat ze de afgelopen jaren weinig tijd met haar dochtertje heeft kunnen doorbrengen.

Toch waarschuwt Jean-Marie dat haar vertrek de partij geen goed zal doen. ‘Dit zal zijn tol eisen tijdens de parlementsverkiezingen,’ aldus Le Pen. Zijn dochter Marine betaalt hier de prijs voor, meent hij. De Franse parlementsverkiezingen zijn in juni.

Het nichtje van de verslagen presidentskandidaat Marine Le Pen werd in juni 2012 op 22-jarige leeftijd in de Nationale Vergadering gekozen als jongste parlementariër in de Franse geschiedenis.

Familieruzies tussen vader en dochter

De jonge ex-parlementariër is vooral populair onder Front National-kiezers in de zuidelijke regionen van Frankrijk. In 2015 nam Maréchal-Le Pen de plaats van haar opa over als kandidaat voor het Front National bij de regionale verkiezingen in de zuidoostelijke regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Jean-Marie Le Pen trok zich destijds terug na de zoveelste ruzie met zijn dochter en partijleider Marine. Die ruzies gingen vooral over zijn antisemitische uitspraken, waar Marine eerder afstand van deed.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Marine Le Pen verloor zondag de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen van de sociaal-liberaal Emmanuel Macron. Tijdens de parlementsverkiezingen hoopt Macron ook een meerderheid te halen. Lukt dat niet, dan zal hij veel van zijn voorgenomen hervormingen niet kunnen doorvoeren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.