#Frankrijk

Hollande: ‘Ik had deze verkiezingen kunnen winnen’

04 mei 2017

Scheidend president François Hollande heeft de indruk dat hij de verkiezingen een tweede keer had kunnen winnen, als hij dat had geambieerd. In de laatste week van zijn termijn als president van Frankrijk geeft Hollande een openhartig interview in het Franse tijdschrift l´Obs.

Zich niet kandideren, voelde als een bevrijding, zegt Hollande in het interview. ‘Een verlenging van mijn termijn zou opnieuw vijf jaar van permanente onrust hebben betekend, vijf jaar zonder privéleven en vijf jaar zonder vrijheid.’ Hollande is de eerste Franse president die zich niet herkiesbaar stelt.

Hollande spreekt ook over de eenzaamheid die gepaard gaat met het leiden van de Franse republiek, die tijdens zijn presidentschap werd getroffen door terroristische aanslagen. ‘Ik werd omringd door de dood. De dood, de dood, de dood. De dood van onschuldigen, de dood van agenten, de dood van militairen.’

‘Monsieur normal’

De president, die allesbehalve populair was en laatdunkend ‘Monsieur normal’ werd genoemd, zegt hierover: ‘Direct zag ik dat de Fransen terug verlangden naar een president als Mitterrand (president van 1981 tot 1995 – red.), dat ze een mysterieuze, stille en onbereikbare leider wilden. Maar dat was niet mijn stijl, en Mitterrand is niet mijn tijdgenoot.’

Hollande geeft toe dat hij niet de president is geworden die het land heeft weten te overtuigen, laat staan te verbinden. Toch stelt hij dat hij niet werd gehaat, zoals bij sommige van zijn voorgangers wel het geval was. De partij van François Hollande, de Parti socialiste, werd tijdens de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen vernietigend verslagen. De sociaal-democraten haalden slechts 6 procent van de stemmen.

Nu schaart de Franse president zich achter de leider van En Marche!, Emmanuel Macron. Dezelfde Macron was twee jaar minister van Economische Zaken in de regering van Hollande. Macron verliet voortijdig het kabinet, omdat hij zich niet kon vinden in het beleid van Hollande.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.