Bouterse ontkomt er niet aan: proces Decembermoorden gaat door

11 mei 2017Leestijd: 1 minuut
Bouterse blokkeerde zelf de hervatting van het proces vanwege 'staatsveiligheid' - Foto: ANP

Het proces over de Decembermoorden, waarin de Surinaamse president Desi Bouterse hoofdverdachte is, gaat toch door. Dat oordeelt het Surinaamse Hof van Justitie – de hoogste rechterlijke instantie in het land – donderdag.

Het Openbaar Ministerie (OM) tekende eerder hoger beroep aan met het doel het proces stop te zetten. Maar het Hof verklaarde het beroep van het OM niet-ontvankelijk.

Bouterse zette proces stop

De krijgsraad had, voordat het OM beroep aantekende, een verzoek van de procureur-generaal om het strafproces te stoppen naast zich neergelegd. Dit verzoek was een opdracht van Bouterse zelf.

Hij gebruikte daarvoor artikel 148 uit de Surinaamse Grondwet, dat de president de mogelijkheid biedt om een strafproces te stoppen als de staatsveiligheid in het geding is.

Het was de tweede keer dat Bouterse trachtte het proces te stoppen.  Eerder deed hij dat door een Amnestiewet in werking te stellen, maar die wet werd in juni vorig jaar afgewezen.

Martelingen en moord

Op 8 december 1982 werden vijftien politieke tegenstanders van het toenmalige regime in Fort Zeelandia gemarteld en afgeslacht. Bouterse heeft altijd volgehouden dat de vijftien zijn gedood tijdens een vluchtpoging.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Bouterse, in Nederland veroordeeld voor drugssmokkel, werd in juli 2015 opnieuw herkozen. Het was de tweede keer dat hij op democratische wijze aan de macht kwam in Suriname. Eerder bestuurde hij het land als dictator nadat hij in 1980 via een militaire coup de macht had gegrepen.