buitenland

‘Geen geld voor Trumps muur’, wél akkoord over begroting

01 mei 2017Leestijd: 2 minuten

Het Amerikaanse Congres is het eens geworden over de overheidsbegroting van de Verenigde Staten. Daarmee is een shutdown – het noodgedwongen sluiten van overheidsinstanties – van de baan.

Dat melden diverse Amerikaanse media.

Zonder een akkoord was het de federale overheid deze week niet langer toegestaan om geld uit te geven, moesten de loketten worden gesloten en ambtenaren naar huis worden gestuurd. In 2013 gebeurde iets soortgelijks.

Muur op grens met Mexico

De Democraten leken lange tijd tegen de begroting te stemmen. Er zit immers een Republikeinse president in het Witte Huis. Totdat Donald Trump enkele dagen geleden zijn eis van tafel haalde dat de financiering van de muur tussen Amerika en Mexico in de plannen moest worden opgenomen, zo schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post. De Democraten gingen overstag.

Volgens de krant werden de Republikeinen en Democraten het eens over de uitgaven van defensie en grensbewaking. Laatstgenoemde was voor Trump een belangrijk onderwerp tijdens de campagne.

Overigens ontkent Trump dat zijn standpunt over een muur op de Mexicaanse grens is veranderd. Hij blijft erbij dat de muur gewoon wordt gebouwd, zoals hij eerder beloofde. ‘We hebben het simpelweg nodig,’ zei de president op een bijeenkomst met zijn aanhang in Pennsylvania. Trump wil dat Mexico zelf betaalt voor de muur, maar dat willen de Mexicanen niet. Dus moet hij op zoek naar geld om de muur te kunnen bouwen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Congresleden zijn het eens over de overheidsuitgaven tot 30 september. Dan eindigt het begrotingsjaar. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten ook nog akkoord gaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.