Ex-premier Valls steunt Macron: ‘Parti Socialiste is dood’

09 mei 2017Leestijd: 1 minuut
De voormalige premier Manuel Valls (L) voegt zich bij de En Marche!-beweging van Macron (R) - Foto's: AFP

De voormalige Franse socialistische premier Manuel Valls heeft zijn steun uitgesproken voor de nieuwe president Emmanuel Macron. Hij wil in juni namens de partij En Marche! meedoen aan de Franse parlementsverkiezingen.

Valls verklaarde tegenover de Franse radiozender RTL dat hij lid wil worden van Macrons partij. ‘De Parti socialiste is dood,’ zegt Valls over zijn eigen partij.

Donderdag duidelijkheid over kandidaten

Partijleider Richard Ferrand verklaarde eerder dat Macrons beweging zijn naam gaat veranderen in ‘En Marche la République’. Donderdag worden de kandidaten van de partij bekendgemaakt.

Tekenend is dat Valls, toen hij zelf het onderspit dolf tijdens de presidentsverkiezingen, zijn steun niet uitsprak voor zijn socialistische partijgenoot Benoît Hamon, maar voor Macron.

Steun bij parlementsverkiezingen is belangrijk

Tijdens de parlementsverkiezingen in juni is het voor Macron van belang om met zijn partij En Marche! een ruim mandaat te behalen, zodat hij zijn hervormingsagenda kan doorvoeren.

Daarvoor zal hij hard campagne moeten voeren. Als zijn partij geen ruime zege behaalt, loopt Macron het risico een tijger zonder tanden te worden.