buitenland

Europees Parlement pakt asielhoppers niet aan

16 mei 2017

Het Europees Parlement heeft het plan van de Europese Commissie om zogenoemde ‘asielhoppers’ aan te pakken verworpen. Het Parlement wil geen uitbreiding van detentiemogelijkheden om te voorkomen dat migranten in meerdere landen asiel aanvragen.

Waar de Europese Commissie vreemdelingendetentie wil uitbreiden om een einde te maken aan het eeuwig verlengen van asielprocedures door sommige migranten, wil het Europees Parlement detentie alleen inzetten als laatste redmiddel.

Asielaanvraag in diverse landen

Een commissie in het Europees Parlement – onder leiding van D66-fractieleider Sophie in ’t Veld – verzet zich tegen het voorstel van de Europese Commissie, en komt met een tegenvoorstel, meldt De Telegraaf dinsdag.

Als het aan het Parlement ligt, mag een vreemdeling die zich niet aan de regels houdt alleen worden gedetineerd als de rechter geen andere mogelijkheid ziet. De vreemdeling moet bovendien de mogelijkheid krijgen gratis in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Nationale parlementen worstelen er al jaren mee dat migranten in meerdere landen asiel aanvragen. Daarom wil de Europese Commissie asielzoekers verplichten in het land te blijven waar zij een asielaanvraag hebben gedaan, zolang de procedure loopt.

Hoogste vertrekpremie

Eind maart sloeg de Europese Commissie alarm over ‘asielhoppers’ die asiel in verscheidene EU-landen aanvragen. Ze reizen volgens de ministers van Binnenlandse Zaken door de Europese Unie, op zoek naar de hoogste vertrekpremie.

In Brussel gaan stemmen op om de vertrekpremie in alle lidstaten gelijk te trekken. De Europese Commissie raadt de lidstaten aan nauwer samen te werken, onder meer door informatie over criminele migranten te delen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.