Frankrijk

Jongste staatshoofd sinds Napoleon: Macron

07 mei 2017

De 39-jarige Emmanuel Macron heeft de Franse presidentsverkiezingen met een ruime marge gewonnen. Macron haalde een meerderheid van 65,8 procent van de stemmen, tegen 34,2 procent van tegenkandidaat Marine Le Pen.

De opkomst was erg laag, sinds 1969 bleef niet zo’n groot aantal mensen weg. Veel Fransen weigerden te kiezen tussen de extreem-rechtse Le Pen en de sociaal-liberale Macron. Van de stemgerechtigden bleef 25,3 procent thuis, 8,9 procent van de stemmen was blanco.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Pro-Europa

Emmanuel Macron leidde een pro-Europa-campagne en wil met een progressieve agenda verregaande hervormingen doorvoeren. Zo wil hij de banden met Duitsland aanhalen en pleit hij voor een gemeenschappelijk Europees economisch beleid, met een eigen begroting en minister.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Ook wil hij verandering aanbrengen in de politiek: als het aan Macron ligt, wordt het onmogelijk om als parlementariër bij te verdienen als adviseur. Met strenger toezicht wil hij voorkomen dat er in de toekomst politieke schandalen ontstaan, zoals gebeurde met François Fillon.

Macron wil het Franse begrotingstekort in 2017 onder de 3 procent brengen, en in 2022, aan het eind van zijn ambtstermijn, op 0,5 procent zitten. De voormalige minister van Economische Zaken wil de te riante pensioenen van ambtenaren op een lijn brengen met de oudedagsvoorzieningen van werknemers in het bedrijfsleven.

Ook wil hij hervormingen doordrukken in de arbeidsmarkt, een project waarbij hij naar alle waarschijnlijkheid de vakbonden op zijn weg zal treffen. Daarnaast moet het midden- en kleinbedrijf minder last krijgen van de overheid en wil hij het onderwijs op de basisscholen hervormen.

Geen zetels

Het is de vraag in hoeverre Macron deze verstrekkende hervormingen kan doorvoeren. Zijn politieke beweging En Marche! heeft vooralsnog geen zetels in het Franse parlement, de verkiezingen daarvoor zijn in juni. Hij zal daar een enorme zege moeten behalen om zijn mandaat ruchtbaarheid te geven. Ook is de vraag wat de opkomst van Marine Le Pen betekent voor de Franse politiek. Denk aan de ontevreden kiezers die op het Front National stemden.

Op de verkiezingsavond van het Front National werd een aantal media geweerd, onder wie satirisch weekblad Charlie Hebdo en Mediapart. Uit solidariteit besloten ook kranten als Le Monde en Libération weg te blijven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.