NAVO

Duitsland zet streep door NAVO-top in Turkije

31 mei 2017

Duitsland wilde niet dat Turkije de NAVO-top van dit jaar zou organiseren. De Duitse regering, gesteund door de Nederlandse, saboteerde een poging van Erdogan om de top naar Istanbul te halen.

Bij de vorige NAVO-top in Warschau maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan kenbaar dat hij de volgende ontmoeting van het bondgenootschap graag wilde organiseren. De Turkse stad Istanbul zou de deelnemers van de alliantie ontvangen, maar dit ruimhartige gebaar werd op voorspraak van Duitsland geblokkeerd. Dit meldt het Duitse dagblad Die Welt.

‘Geen NAVO-steun voor Erdogans politiek’

NAVO-diplomaten wilden volgens Die Welt geen bijeenkomst in Turkije houden, omdat ze daarmee het door Erdogan gevoerde beleid impliciet zouden goedkeuren: ‘We willen niet de indruk wekken dat de NAVO het interne beleid van Turkije ondersteunt.’ Voor Erdogan is dit besluit een tegenvaller: het houden van de top zou hebben bijgedragen aan zijn politieke prestige.

Het binnenlandbeleid van Erdogan kan al lange tijd rekenen op felle kritiek van westerse landen. Vooral Duitsland en Nederland maakten bezwaar tegen het referendum dat Turkije organiseerde om meer bevoegdheden voor de Turkse president te verwerven.

Spanningen

De Duitse regering kwam twee weken geleden in botsing met Turkije, toen de Turken weigerden om Duitse parlementariërs toe te laten tot een militaire basis waar Duitse troepen waren gestationeerd. Merkel overwoog vervolgens om de Duitse troepen helemaal weg te halen uit Turkije. Het Duitse leger wordt gecontroleerd door het parlement, niet door de regering, om machtsmisbruik te voorkomen. Daarom heeft de Bondsdag verstrekkende militaire bevoegdheden.

Oostenrijk

Vorige week dreigde Turkije de deelname van Oostenrijk aan NAVO-missies te vetoën, omdat Oostenrijk zich tijdens het Turkse referendum niet coöperatief had opgesteld. De Oostenrijkse regering weigerde Turkse ministers campagne te laten voeren voor president Erdogan. Andere reden voor de wrok is het felle Oostenrijkse verzet tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

De NAVO-top zal nu waarschijnlijk op het nieuwe hoofdkwartier in Brussel worden gehouden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.