Alarm EU over laptopban op vluchten naar Amerika

11 mei 2017Leestijd: 2 minuten
De Amerikanen overwegen een laptopban voor vluchten uit de EU - Foto: AFP

De Europese Unie (EU) wil snel in overleg met de Amerikaanse regering over een dreigende laptopban. De Amerikanen overwegen laptops en andere grote elektronische apparatuur te verbieden op vluchten uit de EU.

De EU voelt zich vooral gepasseerd bij het delen van informatie over mogelijke terreurdreiging. Volgens de EU gaat het om ‘gewone’ veiligheidsrisico’s, blijkt uit een brief van de EU-Commissarissen Violeta Bulc en Dimitris Avramopoulos naar John Kelly – de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid – die in handen is van persbureau Reuters. In de brief dringen Bulc en Avramopoulos er bij Amerika op aan om concrete veiligheidsrisico’s te delen.

Luchtvaart doelwit van terreur

Volgens het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid hebben terroristen de burgerluchtvaart als doelwit gekozen, reden waarom ze explosieven vliegtuigen in proberen te smokkelen.

Er zou nog geen besluit zijn genomen over een ban op laptops vanuit de EU, maar mocht dit er wel komen, dan treft dit grote Europese luchtvaartmaatschappijen als Lufthansa, British Airways en KLM. Malaysia Airlines heeft aangegeven dat een dergelijke ban passagiers belemmert bij het reizen.

Ban voor Arabische en Turkse vliegvelden

In maart kondigde de regering van de Amerikaanse president Donald Trump al een verbod af op het meenemen van grote elektronische apparaten vanaf een aantal Arabische en Turkse vliegvelden. Groot-Brittannië volgde dit voorbeeld, en introduceerde een laptopban voor net iets andere routes.

De Europese ambassadeur in Amerika zou de komende dagen een bijeenkomst hebben met Kelly. Vermoedelijk wordt daar ook de laptopban besproken.