Amerika

Trump ontvangt Lavrov in Witte Huis

10 mei 2017

Nog voordat zijn persvoorlichters tekst en uitleg hadden gegeven over het ontslag van FBI-baas James Comey, ontving de Amerikaanse president Donald Trump de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in het Witte Huis.

Lavrov sprak eerst met zijn ambtgenoot Rex Tillerson. Toen de twee ministers naar buiten kwamen voor een foto, vroegen journalisten naar de reactie van Lavrov op het ontslag van Comey. ‘Is hij echt ontslagen? Je maakt een grapje,’ reageerde Lavrov verbluft.

FBI-baas Comey onderzocht Trumps team

De timing van het bezoek van Lavrov is pijnlijk. Critici van Trump zijn ervan overtuigd dat de president FBI-baas Comey heeft ontslagen omdat de FBI onderzoek doet naar contacten van het verkiezingsteam van Trump met de Russen, naar aanleiding van aantijgingen over Russische inmenging tijdens de Amerikaanse verkiezingen.

Onlangs gaf Comey toe dat mensen rond Trump onderdeel zijn van een onderzoek naar contacten tijdens de verkiezingscampagne tussen het Trump-kamp en de omgeving van de Russische president Vladimir Poetin. Omdat dat onderzoek nog loopt, denken Democraten dat de president door Comey te ontslaan pijnlijke onthullingen probeert af te dekken.

Volgens The New York Times zou Comey een paar dagen voor zijn ontslag nog bij het ministerie van Justitie hebben aangeklopt om extra geld te vragen voor het onderzoek naar het campagneteam van Trump.

Syrië en gesprek met Poetin

Ondanks alle controverse zegt Trump dat hij een ‘zeer goede ontmoeting’ met Lavrov heeft gehad. De oorlog in Syrië stond hoog op de agenda. Rusland en Amerika proberen al jaren een politieke oplossing te vinden voor de problemen in het door oorlog geteisterde land.

Ook zouden Trump en Lavrov een mogelijke ontmoeting tussen Trump en Poetin bespreken. Tillerson heeft gezegd dat hij een verbeterde band met Rusland als prioriteit beschouwt.

‘Rusland niet verantwoordelijk’

Lavrov hield woensdag vol dat Rusland niets te maken heeft gehad met de verkiezingswinst van Trump of het ontslag van Comey.

Bij Lavrovs bezoek was ook de Russische ambassadeur Sergej Kisljak aanwezig. Kisljak staat centraal in de zaak rond Trump en zijn team: het hoofd van de nationale veiligheidsraad Michael Flynn moest opstappen toen bleek dat hij vicepresident Mike Pence onjuiste informatie had gegeven over zijn contacten met Kisljak.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.