buitenland

‘Zweedse regering was gewaarschuwd voor aanslagpleger’

14 april 2017Leestijd: 1 minuut

Zweden werd door de Oezbeekse regering gewaarschuwd voor de terrorist die vorige week een aanslag pleegde. De man die op vrijdag 7 april met een vrachtwagen op passanten inreed, was eerder in beeld bij de veiligheidsdienst van Oezbekistan.

Dat meldt persbureau Reuters. Via een ander Westers land zou Zweden op de hoogte gebracht zijn van een mogelijke terreurdreiging. Dit zegt de Oezbeekse minister van Buitenlandse Zaken. Welk ander land werd gewaarschuwd door de Oezbeekse autoriteiten, is niet bekend.

Rakhmat Akilov

De verdachte van de aanslag in Stockholm, de 38-jarige Rakhmat Akilov, zou tijdens zijn verblijf in Zweden gerekruteerd zijn door de terroristische organisatie Islamitische Staat. Bij de aanslag in Stockholm kwamen vier mensen om het leven.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De avond na de aanslag werd Akilov opgepakt door de Zweedse politie. Afgelopen dinsdag bekende hij dader van de aanslag te zijn. Akilov vroeg in 2014 een verblijfsvergunning aan in Zweden, maar die aanvraag werd niet gehonoreerd.

In december kreeg Akilov van de Zweedse autoriteiten vier weken om het land te verlaten. Vervolgens heeft hij ondergedoken gezeten. De Zweedse regering heeft verklaard de deportatieregels voortaan strenger te handhaven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.