#Turkije

Ankara woest om ‘propaganda’ in kinderkrant

09 april 2017

Een artikel in een Oostenrijkse kinderkrant waarin kritiek werd geleverd op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft voor ophef gezorgd in Ankara. Turkse diplomaten eisen tekst en uitleg van de krant en de minister van Onderwijs.

Het gaat om een klein artikel in de kinderbijlage van een regionale krant. Daarin schrijven journalisten dat Erdogan ‘geen mensen tolereert die een afwijkende mening hebben’. In het stuk staat tevens dat Erdogan critici en journalisten heeft opgesloten.

‘Propaganda’ in Oostenrijks onderwijs

De bijlage van de krant wordt ook op scholen gebruikt. Reden voor Ankara om alarm te slaan: de Oostenrijkse minister van Onderwijs wordt volgens een woordvoerder ‘geplaagd’ door ‘Turken die zich voordoen als journalisten’. Het Turkse consulaat heeft om een ontmoeting gevraagd.

Omdat de kinderkrant ook in het onderwijs wordt gebruikt, klagen Turkse diplomaten dat er sprake is van propaganda. In Oostenrijk mogen ruim 100.000 Turken hun stem uitbrengen voor het referendum op 16 april.

Eerder verzette de strenge minister van Buitenlandse Zaken Sebastiaan Kurz (30) zich ertegen dat Erdogan in Oostenrijk campagne wilde voeren. Turkse ministers en woordvoerders van Erdogans AK-partij die hopen op machtsuitbreiding van de president waren niet welkom.

Meer macht voor Erdogan?

In heel Europa kunnen Turken deze weken stemmen voor het referendum. Mocht het ‘ja’-kamp winnen, dan volgt een grondwetswijziging waardoor Erdogan tot 2029 aan de macht kan blijven. Volgens critici van de islamitische leider leidt de grondwetswijziging in feite tot een dictatuur.

Artikel in de kinderkrant

Referendum over absolute macht Erdogan? Dit betekent een ‘ja’-stem

De campagne heeft ook in Nederland voor veel onrust gezorgd. Vlak voor de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen werd een Turkse minister teruggestuurd direct nadat zij in Rotterdam arriveerde. Een andere minister mocht niet landen. Deze week stemden Turken in Nederland in onder meer de RAI in Amsterdam. Bij de stembus bleef het relatief rustig.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.