#Frankrijk

Verhofstadt rekent zich rijk: méér Europa met Macron

25 april 2017

De Belgische fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement kan zijn geluk niet op met de recente verkiezingsuitslag in Frankrijk. Na de eerste ronde gaat Emmanuel Macron, die pro-EU is, aan kop. Guy Verhofstadt is tevreden: ‘Nu kunnen we eindelijk hervormen.’

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De Belg is een uitgesproken voorvechter van een grote afdracht van bevoegdheden aan de Europese Unie (EU). De Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron pleit voor een eurozone met een eigen begroting en een minister die daarover verantwoording aflegt in het Europees Parlement. Dit schrijft Het Financieele Dagblad. Hiermee groeien de bevoegdheden van de EU, een grote wens van Guy Verhofstadt.

‘Bankenunie en versterking eurozone’

Verhofstadt, die van 1999 tot 2008 premier was van België, reageerde verheugd in het Parlement: ‘De trend is nu om Europa niet meer als een groep afzonderlijke landjes te zien, maar als een afgerond continent. Als je het op die manier bekijkt, wordt het mogelijk om de bankenunie, versterking van de eurozone en grensbewaking, zaken die nu traineren, aan te pakken.’

Verhofstadt anticipeert alvast op een overwinning van Macron in het Europees Parlement. Mocht Macron daar ook aanspraak maken op zetels, dan wil Verhofstadt de politieke beweging En Marche! inlijven bij zijn liberale fractie, de ALDE, waarvan ook de VVD en D66 lid zijn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tweede ronde

Verhofstadt loopt vooruit op de tweede ronde van de verkiezingen. Op 7 mei moet Emmanuel Macron eerst nog van Marine Le Pen (Front National) winnen om president van Frankrijk te worden.

De koers is allerminst gelopen, alleen worden de kansen van Macron hoger geacht. ‘Er is een nieuwe generatie politici opgestaan die het systeem vanuit het centrum van de macht radicaal wil hervormen,’ zegt Verhofstadt.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.