buitenland

Dortmund blijft mysterie: IS-aanhanger niet langer verdacht

13 april 2017

Woensdag maakte de Duitse justitie bekend dat er een islamitische verdachte was opgepakt na de aanslag op een spelersbus in Dortmund. Hoewel een IS-aanhanger, is hij vermoedelijk niet de dader. Daarmee wordt het mysterie alleen maar groter.

Na onderzoek blijkt dat er ‘geen elementen’ zijn die hem linken aan de aanslag. Er is geen vooralsnog geen bewijs van betrokkenheid bij de explosies die dinsdagavond een voetballer en een begeleidende agent verwondden, op zo’n 10 kilometer van het voetbalstadion van Borussia Dortmund.

Aanval met explosieven

Wel blijft de 26-jarige Irakees Abdul Beset A., afkomstig uit Wuppertal, langer in hechtenis. Hij zou zich drie jaar geleden hebben aangesloten bij terreurgroep Islamitische Staat (IS). De Irakees zou in eigen land een IS-commando hebben geleid. A. zou bij een hooggeplaatste IS-leider zijn geweest en was gespecialiseerd in ontvoeringen, mensensmokkel, afpersing en moord. Begin vorig jaar kwam de Irakees naar Duitsland. A. werd afgeluisterd, en was dus in het vizier van de inlichtingendiensten.

De verdachte die resteert in de zaak rond de aanslag op de bus, is een 28-jarige Duitser, met vermeende banden met jihadistische kringen. De Duitse autoriteiten hebben nog altijd geen idee wie de bommen in de heg heeft gelegd. Alle opties zijn nog open.

‘Geen dieren, maar mensen’

Bij het elftal van Borussia Dortmund zit de schrik er goed in. Daags nadat de spelers de aanslag overleefden, leverde het team flinke kritiek op voetbalbond UEFA. Het Champions League-duel dat woensdag werd ingehaald, had nooit mogen worden gespeeld. ‘We zijn geen dieren, maar mensen met familie en kinderen,’ zegt de Griekse verdediger Sokratis Papastathopoulos.

De spelers van Dortmund waren naar eigen zeggen door de gebeurtenissen op dinsdagavond niet klaar voor zo’n belangrijke Europese wedstrijd. Ze verloren woensdag in het eigen Signal Iduna Park de eerste kwartfinale met 2-3 van AS Monaco. ‘Ik weet dat het voetbal is en dat we moeten doorgaan, maar we zijn ook mensen,’ zei middenvelder Nuri Sahin. ‘Het was niet fijn om weer naar het stadion te gaan en al te moeten spelen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.