buitenland

Trump toont spierballen aan Noord-Korea

10 april 2017Leestijd: 2 minuten

De Verenigde Staten sturen een marinevloot naar het Koreaanse schiereiland. De reden: de aanhoudende provocaties van Noord-Korea.

De marinevloot bestaat uit een vliegdekschip, torpedobootjagers en kruisers. Bronnen in de Amerikaanse strijdkrachten noemen het ‘machtsvertoon’. De Verenigde Staten willen de druk op Noord-Korea verhogen.

‘Schurkenstaten’

‘Een onvergeeflijke daad van agressie,’ zo noemde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de Amerikaanse aanval afgelopen vrijdag op een militair vliegveld van het Syrische leger. In de nasleep van de aanval – waarbij de Verenigde Staten 59 Tomahawk-raketten afvuurden – zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson dat het bombardement een waarschuwing is voor andere ‘schurkenstaten’.

De Noord-Koreaanse staatstelevisie meldde dat Kim Jong-un en de Syrische president Bashar al-Assad elkaar spraken na de aanval. Assad zou Kim hebben bedankt voor zijn medeleven met het Syrische volk in de strijd tegen het terrorisme. Kim zei dat de aanval het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma rechtvaardigt.

Rakettesten

De naderende oorlogsschepen leiden tot onrust in de regio. De Amerikaanse president Donald Trump wil dat China Noord-Korea onder controle houdt. Volgens hem doen de Chinezen te weinig. Noord-Korea voerde de afgelopen weken diverse tests uit met ballistische raketten. Al decennia probeert het stalinistische land tegen de internationale afspraken in kernwapens te bouwen.

Ook Zuid-Korea is niet gerust op de Amerikaanse vloot. Het land wil graag de voornaamste onderhandelingspartner van Noord-Korea zijn, maar de Chinezen en Amerikanen verstoren de onderhandelingen. Bovendien vrezen de Zuid-Koreanen dat Trump sneller militair zal ingrijpen dan zijn voorganger Barack Obama.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.