Schäuble tegen moslims: ga weg als het je hier niet bevalt

13 april 2017Leestijd: 2 minuten
Schäuble (zittend) en vicekanselier Gabriel

Moslimimmigranten zijn welkom in Duitsland, maar alleen als ze onze manier van leven accepteren. Als zij de Europese cultuur niet prettig vinden, dan hebben ze de verkeerde beslissing genomen om hiernaartoe te komen.

‘Er zijn betere plekken in de wereld waar je kunt leven onder de islamitische wetten dan Europa,’ zegt de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble tijdens een discussie in Berlijn woensdag, meldt bijvoorbeeld de Oostenrijkse krant Der StandardKortom: als het je hier niet bevalt als moslim, staat het je vrij het Europese continent te verlaten.

Radicaal-islamitisch geweld

De prominente CDU-politicus sprak zich uit nadat dinsdagavond een spelersbus van voetbalclub Borussia Dortmund was aangevallen. Vermoedelijk heeft de aanslag met pijpbommen een ‘islamitische achtergrond’, liet de Duitse justitie gisteren weten. De politie pakte een moslim op die ervan wordt verdacht betrokken te zijn.

Het gaat om een 25-jarige Irakees uit Wuppertal. Tegelijkertijd houden de autoriteiten nog alle opties open. Duitsland heeft meer te maken met radicaal-islamitisch geweld. Afgelopen jaar zomer bijvoorbeeld tijdens een festival in Ansbach en in december op een kerstmarkt in hartje Berlijn.

Lees ook deze column van Gerry van der List: aanslagen IS onderstrepen islamitisch gevaar voor christenen christenen

Spanningen door Turks referendum

In de paneldiscussie had Schäuble ook felle kritiek op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij verwijt diens interne Turkse conflict naar Duitsland te hebben overgebracht. ‘Het is echt heel ergerlijk, wat deze man doet,’ sneerde de bewindsman.

Door het Turkse referendum op 16 april verkeert de verhouding tussen Turkije en Duitsland op een nieuw dieptepunt. De spanningen zijn enorm. Niet alleen met Duitsland overigens, maar ook met Nederland.