buitenland

Rusland stuurt fregat naar Middellandse Zee: ‘Machtsvertoon,’ zegt Amerika

08 april 2017Leestijd: 2 minuten

Rusland heeft een met kruisraketten bewapend fregat naar een basis in de Middellandse Zee gestuurd. Puur machtsvertoon, volgens de Amerikanen.

Een Russische reactie op de aanval van de Verenigde Staten op de Syrische luchtmachtbasis al-Shayrat, schrijft onder meer CNN.

Assad helpen

Het gaat om het fregat Admiral Grigorovitsj dat naar de basis in het Syrische Tartus is gedirigeerd. Rusland heeft de Syrische regering van president Bashar al-Assad aangeboden om mee te helpen bij het versterken van de luchtverdediging in het westen van Syrië in reactie op de Amerikaanse aanval. Ook zijn de communicatielijnen met de Amerikanen platgelegd.

De aanval van de Amerikanen was een vergelding voor de gifgasaanval van afgelopen week op de Syrische plaats Khan Sheikhoun, waarbij tenminste 80 mensen om het leven kwamen en tientallen meer mensen gewond raakten. In de nacht van donderdag op vrijdag vuurden de Amerikanen 59 raketten af op de luchtmachtbasis al-Shayrat. Vanaf die basis vertrokken volgens Amerika eerder deze week vliegtuigen die de vermeende aanval met het zenuwgas sarin uitvoerden.

Het Witte Huis weigerde vrijdag antwoord te geven op de vraag of de aanval op al-Shayrat deel uitmaakt van een bredere strategie tegen Assad, of dat het een eenmalige actie betrof.

Rusland veroordeelde Amerikaanse actie

Rusland was er snel bij om de actie te veroordelen, en waarschuwde Amerika dat het tot ernstige internationale en regionale consequenties kan leiden. Volgens Rusland is de Amerikaanse aanval een schending van het internationaal recht.

‘Ik ben teleurgesteld, maar niet verrast,’ was de reactie van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson daarop. Hij haalde bovendien uit naar de Russen: ‘Het is duidelijk dat Rusland is gefaald in de verantwoordelijkheid om Syrië ervan te weerhouden chemische wapens in te zetten,’ zei hij. ‘Dus in deze situatie is Rusland ofwel medeplichtig aan de aanval of incompetent in het vermogen om zich aan de afspraak te houden.’

Het Russische persbureau TASS meldt dat het fregat naar Syrië gaat na het ophalen van vracht bij de haven van Novorossi. Bronnen binnen de regering zeggen dat het afhangt van ontwikkelingen in de regio hoe lang het schip daar blijft, maar dat het waarschijnlijk tenminste een maand in Syrische wateren blijft.

 

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.