buitenland

Politie Stockholm pakt dader, ‘Oezbeek met IS-sympathie’

08 april 2017Leestijd: 2 minuten

De politie in Stockholm heeft de vermoedelijke dader van de aanslag van vrijdag te pakken. Hij zat achter het stuur van de gekaapte vrachtwagen die inreed op het publiek in de drukke winkelstraat Drottninggatan, in het centrum.

‘De persoon in kwestie is gearresteerd als de dader, in dit geval de chauffeur,’ zegt politiewoordvoerder Lars Bystrom zaterdag. Het gaat om een 39-jarige Oezbeek. Hij zou op internet sympathie voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben getoond, meldt de Zweedse krant Aftonbladet.

Sterkere verdenkingen

De autoriteiten vermoeden dat hij achter het stuur zat van de truck die in de stad inreed op voetgangers, verklaarde Dan Eliasson, de chef van de Zweedse nationale politie zaterdag op een persconferentie. ‘Niets wijst erop dat we de verkeerde persoon hebben,’ aldus Eliasson. ‘In tegendeel, onze verdenkingen zijn alleen maar sterker geworden.’

Op vrijdag gingen verschillende verhalen rond over de arrestant. Die zou eerst wel zijn aangehouden, en vervolgens weer niet. Later bleek dat de politie nog een klopjacht op hem uitvoerde,  en een foto van hem verspreidde met het verzoek aan het publiek zijn ogen open te houden. Op de foto was een man met baardje en lichtgekleurde trui te zien.

Teruglezen
Elseviers liveblog over de aanslag in Stockholm2017-04-07 16:07:47 Emergency services work at the scene where a truck crashed into the Ahlens department store at Drottninggatan in central Stockholm, April 7, 2017. / AFP PHOTO / Jonathan NACKSTRAND

Tweede verdachte

De man werd in een buitenwijk in het noordelijke stadsdeel Hjulsta aangehouden. De politie zegt dat er medeplichtigen kunnen zijn maar dat is op dit moment nog niet duidelijk.

Wel werd er op vrijdagavond een tweede man gearresteerd, omdat hij zich verdacht gedroeg in een winkel. Hij zou banden hebben met de verdachte. Volgens Zweedse media kon de man na een politieachtervolging met tien tot vijftien auto’s worden aangehouden.

Ook zouden explosieven in de bewuste truck zijn aangetroffen, melden Zweedse media. Politiebronnen bevestigen dat bericht vooralsnog niet. Bij de aanslag kwamen vier mensen om het leven, en raakten vijftien mensen gewond. De aanslag is (nog) niet opgeëist.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.