buitenland

Mysterieuze aanslag Dortmund: radicale moslims of linksextremisten?

12 april 2017

De Duitse politie is op zoek naar een vluchtauto met een buitenlands kenteken. Die auto zou betrokken zijn bij de aanval op de spelersbus van voetbalclub Borussia Dortmund. Ook wordt naar aanleiding van een aangetroffen brief een mogelijke islamitische link onderzocht.

De zoektocht naar de auto zou kort na de aanslag op dinsdagavond zijn begonnen, schrijft de Duitse krant Bild. In een heg waar de spelersbus langsreed, lagen explosieven.

Glasscherven in hand

Volgens Bild zou het gaan om ‘een bijzondere variant van pijpbommen’.  De onderzoekers van de aanslag op de spelersbus in Dortmund kijken naar een ‘islamistische achtergrond’. Aanleiding is de tekst in de brief die na het incident werd gevonden. Daarin wordt verwezen naar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn in december en de inzet van Duitse straaljagers in de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië. Verder wordt er gerept over Duitse vliegtuigen die meedoen om ‘moslims in het kalifaat te vermoorden’. Sporters en andere prominenten ‘in Duitsland en andere kruisvaarderslanden’ staan per direct op de ‘dodenlijst van IS’, is te lezen in de brief.

Volgens de Duitse krant Süddeutsche Zeitung houdt de politie er ook rekening mee dat de briefschrijver de autoriteiten op het verkeerde spoor probeert te zetten. Er zou ook een tweede brief in omloop zijn, mogelijk afkomstig van linksextremisten. Het gaat om een tekst met anti-fascistische kenmerken die dinsdagavond via internet werd verspreid. Daarin wordt verklaard dat de spelersbus met zelfgemaakte explosieven is aangevallen ‘als symbool voor de politiek’ van de club. BVB Dortmund zou niet genoeg doen tegen racisten, nazi’s en rechtse populisten.

In shock

Bij de aanslag, waardoor de ruiten van de bus sneuvelden, raakte een voetballer van Borussia Dortmund gewond. De 26-jarige Spaanse verdediger Marc Bartra liep een gebroken pols op en is in het ziekenhuis geopereerd. Ook bleven er glassplinters in zijn hand achter. Een politieagent raakte eveneens gewond door de ontploffingen. Hij liep onder meer gehoorschade op. De agent reed als begeleider op een motor voor de spelersbus uit.

De selectie van Borussia is volledig in shock, zegt algemeen directeur Hans-Joachim Watzke tegen sportmagazine Der Kicker. De wedstrijd werd dinsdag afgelast en verplaatst naar woensdag. ‘Helaas was er geen ander alternatief dan de wedstrijd naar woensdag te verplaatsen, omdat straks ook weer de competitie wacht. Het is een heel ongelukkige situatie,’ zegt Watzke. De voetbalwereld reageerde geschokt op de ontploffingen.

Er is een brief gevonden

De aanslag was op zo’n tien kilometer van het Signal Iduna Park, het stadion van Dortmund. De autoriteiten gaan uit van een gerichte aanval op het team van Borussia. Er is een brief gevonden op het terrein, maar over de authenticiteit wilde politie lange tijd niets kwijt.

De supporters van Monaco in het stadion scandeerden na de explosie ‘Dortmund, Dortmund’, om de thuisclub een hart onder de riem te steken. Uiteindelijk werden alle fans het stadion uit geleid. Borussia Dortmund riep inwoners van de Duitse stad op om extra slaapruimte aan te bieden aan Monaco-fans die in Dortmund willen blijven. #Bedforawayfans luidt de hashtag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.