buitenland

Onthullingen over Trumps ex-adviseur Flynn blijven maar komen

02 april 2017Leestijd: 2 minuten

De opgestapte Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn is opnieuw in verlegenheid gebracht. Flynn, die vorige week aangaf te willen getuigen over vermeende contacten tussen Trumps campagneteam en Rusland, heeft nagelaten betalingen van een Russisch tv-station en een bedrijf gelieerd aan Rusland in de openbaarheid te brengen.

Dat blijkt uit documenten die het Witte Huis zaterdag heeft vrijgegeven, melden Amerikaanse media.

Waarvoor kreeg Flynn vergoedingen?

Het zou gaan om het door het Kremlin gesubsidieerde RT TV en Volga-Dnepr Airlines. Hoeveel Flynn van deze bedrijven ontving is niet bekend, maar volgens de documenten gaat het om ‘compensaties tot vijfduizend dollar per jaar’.  Het is niet duidelijk waarvoor Flynn de vergoedingen kreeg. Flynn, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, kwam in februari in opspraak nadat hij de vicepresident Mike Pence had misleid over gesprekken die hij voerde met de Russische ambassadeur.

Voordat president Trump zijn intrek nam in het Witte Huis, sprak Flynn (58) met de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten – Sergej Kislyak – over de sancties tegen Rusland. Die werden in de laatste maanden van het presidentschap van Barack Obama aangescherpt. Tegen Pence zei Flynn dat hij het met de Russische autoriteiten niet heeft gehad over de sancties. Later beweerde de veiligheidsadviseur dat hij het niet precies meer wist. Maar toen was het al te laat: Flynn stapte medio februari op. De betalingen aan Flynn van de Russische bedrijven staan verder los van deze zaak, maar ze zouden zijn naam verder kunnen schaden.

Getuigen in ruil voor immuniteit

Onlangs meldde CIA-directeur James Woolsey dat Flynn met Turkse regeringsvertegenwoordigers zou hebben gesproken over een illegale ‘verwijdering’ uit de Verenigde Staten van de islamitische prediker Fethullah Gülen. Dat is de aartsrivaal van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Gülen wordt er door de Turkse regering van beschuldigd achter de mislukte staatsgreep van juli vorig jaar te zitten.

Oud-adviseur Flynn wil getuigen over banden met Rusland in ruil voor immuniteit. Lees meer>2017-01-22 14:31:14 epa05791894 (FILE) - A file picture dated 22 january 2017 shows Retired Lieutenant General Michael Flynn, U.S. national security advisor, arriving to a swearing in ceremony of White House senior staff in the East Room of the White House in Washington, DC, USA. According to media reports on 14 February 2017, Flynn resigned from his position as National Security Advisor after facing increased scrutiny due to reports that the Justice Department contacted the White House in regards to Flynn's alleged pre-inauguration conversations with the Russian ambassador concerning sanctions. Retired United States Army General Keith Kellogg has been named acting National Security Advisor in the wake of Flynn's resignation. EPA/Andrew Harrer / POOL

In opspraak of niet, Flynn is volgens zijn advocaat bereid een verklaring af te leggen voor het Amerikaanse congres over vermeende contacten tussen de Russische autoriteiten en het campagneteam van Trump. Hij wil informatie geven in ruil voor immuniteit. De Senaatscommissie die onderzoek doet naar deze veelbesproken vermeende banden zou Flynns verzoek voor onschendbaarheid hebben afgewezen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.