buitenland

Nunes trekt zich terug uit Rusland-onderzoek: ‘Ik ben slachtoffer van linkse activisten’

06 april 2017Leestijd: 2 minuten

De Republikeinse voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Devin Nunes trekt zich terug uit het onderzoek naar Russische invloeden op de Amerikaanse verkiezingen, en de uiteindelijke overwinning van de huidige president Donald Trump. De taken van Nunes worden voor nu overgenomen door de Republikein Mike Conaway.

Nunes kwam in opspraak nadat hij met ‘iemand’ overlegde in het Witte Huis. Met die persoon, een functionaris van wie hij de naam niet wil noemen, deelde hij vertrouwelijke informatie zonder de andere commissieleden daarover te informeren.

Democraten juichen vertrek toe

Speciale editie: Trumps wereldAlles over zijn opmerkelijke presidentschap, zijn stijl, plannen en tactieken, de intimi van de president en zijn zakelijke imperium. Bestel de speciale editie hier >trumpswereld

Tot ergernis van de Democraten, die op zijn terugtreden in deze zaak aandrongen. Nunes voelt zich naar eigen zeggen valselijk beschuldigd door ‘linkse activisten’. Ik ben het slachtoffer geworden van een politiek spel, zei hij op donderdag, toen hij zijn terugtrekking aankondigde. Hij wil zo snel mogelijk een gesprek met het ethisch bureau van het Congres om verkeerde conclusies uit de wereld te helpen.

Adam Schiff, de belangrijkste Democraat in de inlichtingencommissie van het Huis, juicht het besluit van Nunes toe. Dat geeft de onderzoekers naar de Russische inmenging in het verkiezingsproces en de eventuele contacten met het team-Trump volgens hem een ‘frisse start’. Schiff vertelde dat de informatie die Nunes in het Witte Huis kreeg nu ook beschikbaar komt voor alle leden van de commissie.

Clinton-mails

Nunes zelf maakte ook deel uit van het transitieteam van Trump. Het onderzoek naar de Russen richt zich op de vraag of de Russische regering verantwoordelijk is voor de hack, waarmee e-mails van vooraanstaande Democraten naar buiten kwamen. De vraag is of Rusland invloed heeft uitgeoefend en zo heeft bijgedragen aan het verlies van de Democratische ex-kandidaat Hillary Clinton.

Uit de mails kwam eerder een aantal pijnlijke onthullingen naar buiten, onder meer over de bedreiging van Clintons vroegere rivaal Bernie Sanders. De mails bezorgden tegenstanders van Clinton een reeks aan mogelijkheden om haar af te schilderen als een onbetrouwbare politicus.

In de eerste mails kwamen de dikbetaalde speeches die Clinton gaf aan bankiers op Wall Street naar buiten. Daarin gaf ze onder meer toe dat ze een ‘publiek en een privé-imago’ heeft, ‘omdat de kiezers een beetje nerveus worden van achterkamerdiscussies’. Rusland ontkent iets met de hack te maken te hebben gehad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.