buitenland

Noord-Korea gooit olie op het vuur, nu vliegdekschip nadert

23 april 2017Leestijd: 2 minuten

Noord-Korea is niet van plan gas terug te nemen in het hoogoplopende conflict met de Verenigde Staten. Het bewind heeft een Koreaanse Amerikaan opgepakt en laat zo de spanning verder oplopen. Ook zijn nieuwe dreigementen geuit.

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldde zondag dat een voormalige docent met de Amerikaanse nationaliteit is opgepakt op het vliegveld van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

Ook andere Amerikanen vast

De man – van wie alleen de voornaam (‘Kim’) bekend is – stond op het punt Noord-Korea te verlaten. Hij was betrokken bij hulpprogramma’s voor Noord-Korea. Waarom het regime hem arresteerde, is niet bekend. Naast Kim houdt Noord-Korea nog twee Amerikanen vast.

Dreigen met ‘totale oorlog’ is vaste prik voor Pyongyang. Tegelijk denken experts niet dat Noord-Korea zomaar zal terugkrabbelen>Noord-Koreaanse militairen gezien van Chinese kant van de grens, 4 april

In april vorig jaar veroordeelde een Noord-Koreaanse rechtbank de Koreaans-Amerikaanse zendeling Kim Dong-chul tot tien jaar dwangarbeid voor misdaden tegen de staat. Otto Warmbier, een 21-jarige student uit Virginia, is tot vijftien jaar dwangarbeid veroordeeld voor poging tot diefstal van een propagandavlag met de naam van de voormalige leider Kim Jong-il. Een doodzonde in het land dat met harde hand wordt geregeerd.

Mislukte raketlancering

De nieuwste arrestatie draagt bij tot meer spanning met de Amerikaanse president Donald Trump, die onlangs liet weten te willen afrekenen met het Noord-Koreaanse bewind van dictator Kim Jong-un. Volgens de Amerikaanse vicepresident Mike Pence moet Noord-Korea niet proberen Trumps geduld op de proef te stellen. Hoewel de gevreesde kernproef uitbleef, voerde Pyongyang wel een rakettest uit. De lancering mislukte.

Het Amerikaanse vliegdekschip USS Carl Vinson stoomt intussen op naar Koreaanse wateren. Noord-Korea liet zondag weten klaar te staan om het schip tot zinken te brengen. De Noord-Koreaanse krant Rodong Sinmun betitelde het vliegdekschip als een ‘lomp beest’. Volgens de staatskrant kan Noord-Korea met een aanval op het vliegdekschip laten zien hoe het bewind in Pyongyang er militair voorstaat.

Het Amerikaanse konvooi vertrok bijna twee weken geleden uit Singapore. Het stoomde echter niet rechtstreeks op naar de wateren bij Noord-Korea, maar voer eerst de andere kant op. Naar verluidt om te oefenen met de Australische marine.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.