buitenland

Militaire actie Amerika kan leiden tot ‘totale oorlog’, dreigt Noord-Korea

18 april 2017Leestijd: 2 minuten

Noord-Korea slaat ferme taal uit en lijkt niet geïntimideerd door dreigementen van het Witte Huis. Pyongyang zegt door te gaan met het testen van ballistische raketten, en zal niet terugdeinzen voor een ‘totale oorlog’ als de Verenigde Staten ingrijpt.

Maandag benadrukte de Amerikaanse vicepresident Mike Pence nog eens dat de Verenigde Staten militaire actie overwegen als Noord-Korea doorgaat met het testen van raketten. Stel Trumps geduld niet op de proef, was de boodschap van Pence.

Geen ‘strategisch geduld’ meer

Hij verwees naar de luchtaanvallen die de Verenigde de afgelopen weken heeft uitgevoerd in Syrië en Afghanistan. Twee weken geleden lanceerde de Amerikaanse marine 59 Tomahawk-raketten als vergelding voor een gifgasaanval in Syrië. En afgelopen donderdag liet het Amerikaanse leger een MOAB-bom vallen op een ondergronds netwerk van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in de Afghaanse provincie Nangarhar.

Met deze woorden waarschuwt Pence Pyongyang voor ‘Amerikaanse vastberadenheid’

‘Noord-Korea moet de vastberadenheid en kracht van de Amerikaanse troepen in deze regio niet op de proef stellen.’ Volgens de vicepresident is de ‘tijd van het strategische geduld’ van de Amerikanen voorbij.

De toon van Pence staat in sterk contrast met het eerdere standpunt van het Pentagon: ‘Het is voor ons niet nodig om hier tijd en middelen aan te besteden.’

Pyongyang dreigt met totale oorlog

Dat Washington nu toch dreigt in te grijpen, lijkt de Noord-Koreaanse regering weinig te doen. ‘We blijven rakettesten uitvoeren. Wekelijks, maandelijks, jaarlijks,’ zei Han Song-ryol, onderminister van Buitenlandse Zaken, in een interview met de Britse omroep BBC. ‘Als de Verenigde Staten een militaire aanval op ons voorbereiden, zullen we reageren met een preventieve atoomaanval in onze eigen stijl,’ aldus Han.

Het stalinistische regime tolereert ‘geen aanmerkingen op onze socialistische stijl’, aldus Han. De regering van dictator Kim Jong-un wil niets weten van kritiek, en zeker niet van de Amerikanen. De reactie van Noord-Korea kan weleens uitmonden in een ‘totale oorlog’, dreigt Pyongyang.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.