buitenland

Merkel: ‘Trump en ik hebben goede werkrelatie’

30 april 2017Leestijd: 2 minuten

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft met haar Amerikaanse collega, president Donald Trump, een goede werkrelatie opgebouwd. Dat zegt ze in een interview met de Duitse krant Hannoversche Allgemeine Zeitung.

In het interview weidde Merkel uit over het belang van een gemeenschappelijk buitenlandbeleid. Ze zei in nauw overleg met de Amerikanen te zijn, bijvoorbeeld over de situatie in Oost-Oekraïne. Ook willen Duitsland en de Verenigde Staten de burgeroorlog in Syrië een halt toeroepen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Maar Merkel gaf tevens te kennen dat ze over veel zaken andere standpunten inneemt dan Trump.

‘Ik ben ook blij dat Ivanka [Trump red.] hier vorige week was, bij de W20.’ Volgens Amerikaanse media was Ivanka’s bezoek aan Berlijn een signaal dat Trump de banden met Duitsland wil aanhalen.

‘Geweldige chemie’

Vorige week liet ook Donald Trump weten dat hij ‘met Merkel een geweldige chemie heeft’. Opvallend, want het leek er juist op dat er behoorlijk wat ongemak was tussen beide leiders. Toen de Duitse en de Amerikaan onlangs naast elkaar zaten in The Oval Office, riepen journalisten dat ze elkaars hand moesten schudden. Trump deed dat niet. Het had er alle schijn van dat hij dit weigerde, maar die aanname verwijst hij naar het rijk der fabelen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Trump zegt het verzoek nooit te hebben gehoord. ‘Bovendien had ik haar hand al vier keer geschud. We waren al zo lang samen.’ Die ‘ongelooflijke’ chemie, verbaast de Amerikaanse president zelf ook, gezien zijn meningsverschil met Merkel over de financiële afdrachten aan de NAVO en het migratiebeleid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.