buitenland

Le Pen belooft: ‘Ik bescherm jullie tegen immigratie en mondialisering’

18 april 2017

De Franse presidentskandidaat Marine Le Pen belooft een einde te maken aan immigratie. De Franse kiezer moet worden beschermd tegen de gevolgen van massa-immigratie en mondialisering, aldus de voorvrouw van het extreem-rechtse Front National.

In Frankrijk is de campagne voor de presidentsverkiezing in volle gang. Zondag is de eerste ronde. Op 7 mei volgt de tweede stemronde, tussen de twee grootste kandidaten. François Fillon van de rechtse partij Les Républicains en de centrum-linkse kandidaat Emmanuel Macron lijken de grootste concurrenten van Le Pen.

In Rusland staat Le Pens fanclub al klaar. Kan ze ook rekenen op campagneroebels?

‘Massa-immigratie is een tragedie’

Volgens Le Pen is de keuze duidelijk. Haar Front National staat voor ‘patriottisme’, tegenover de ‘woeste mondialisering’ waarvoor volgens Le Pen haar tegenstanders pleiten. Le Pen is bekend om haar protectionisme, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat Franse kiezers weinig geven om de economische denkbeelden van de kandidaten.

De afgelopen dagen voerde Le Pen volop campagne in Parijs. ‘Vecht voor de overwinning, tot het laatste moment. Als elke patriot deze week een niet-stemmer of een zwevende kiezer kan overhalen, zijn we zeker van de overwinning.’

Le Pen beloofde maandagavond een paar duizend aanhangers in een Parijse concertzaal immigratie op te schorten. ‘Massa-immigratie is geen kans voor Frankrijk, maar een tragedie,’ aldus de politicus. Haar anti-migratieretoriek heeft haar felle tegenstanders opgeleverd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Protesten uit linkse hoek

Een extreem-linkse groep probeerde onlangs het campagnebureau van het Front National in brand te steken. Het campagneteam van Le Pen wordt ook steevast gevolgd door een groep demonstranten. In Parijs protesteerden honderden tegenstanders tegen de komst van de nationalistische politicus. Een demonstrant van de radicale feministengroep FEMEN bestormde het podium.

Haar politieke tegenstander Emmanuel Macron hield ook bijeenkomsten in Parijs. Hij beloofde zijn aanhang een ‘nieuw Frankrijk’ als hij zondag wint. De pro-EU-kandidaat wordt als tegenpool van Le Pen gezien. Macron kan als centrum-linkse kandidaat profiteren van de schandalen rond François Fillon.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.