buitenland

Trump doet koeltjes over Steve Bannon: ‘Ik mag hem, maar…’

13 april 2017Leestijd: 2 minuten

Heeft de Amerikaanse president Donald Trump het dan echt gehad met zijn strateeg en ideoloog Steve Bannon? In een interview met de Amerikaanse krant New York Post lijkt hij afstand te nemen van zijn topadviseur, die vorige week uit de Nationale Veiligheidsraad werd gezet.

Op de vraag of hij nog steeds vertrouwen heeft in Bannon, zei Trump het volgende: ‘Ik mag Steve graag, maar ik moet jullie eraan herinneren dat hij pas erg laat bij mijn campagne betrokken raakte. Ik had alle gouverneurs en Senatoren al verslagen toen ik Steve nog moest ontmoeten. Ik ben mijn eigen strateeg, en ik ben niet van plan om mijn strategie aan te passen.’

Beloond met plek in Nationale Veiligheidsraad

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN kwam het al veel eerder tot een ontmoeting tussen Trump en Bannon, en wel in 2011. Trump speelde op dat moment met de gedachte om mee te dingen naar de Republikeinse nominatie voor het presidentschap. Na die meeting, schrijft CNN, begon Bannons online-magazine Breitbart News Trump veel aandacht te geven – nog voor Trump had aangekondigd te willen meedoen aan de race naar het Witte Huis in 2016. Die won hij, van Hillary Clinton. Bannon werd beloond met een zetel in de Nationale Veiligheidsraad als een van Trumps belangrijkste adviseurs. Daar is hij vorige week uitgezet.

Speciale Editie Trumps wereldAlles over zijn opmerkelijke presidentschap, zijn stijl, plannen en tactieken, de intimi van de president en zijn zakelijke imperium. Bestel hier >trump

De rol van Bannon lijkt stilaan uitgespeeld. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times moet hij zelfs vrezen voor zijn baan in het Witte Huis. Er zou in Trumps ambtswoning in Washington een heuse machtsstrijd woeden tussen Bannon en Trumps schoonzoon Jared Kushner. Het zou al meerdere keren tot een aanvaring zijn gekomen.

Kushner de nieuwe ‘Trump-fluisteraar’?

Kushner en Bannon botsen geregeld ‘face-to-face, melden getuigen anoniem. Bannon zou Trumps schoonzoon – achter zijn rug om – onder meer hebben uitgemaakt voor een ‘globalist’ en ‘Democraat!’. Bannon op zijn beurt laakt Kushners kosmopolitische houding en het mondaine leven dat hij samen met zijn vrouw (en Trumps dochter) Ivanka leidt als inwoner van New York. Kushner speelt een belangrijke rol in Trumps buitenlandbeleid en is belast met de reorganisatie van het federale ambtenarenapparaat.

Kushner ontpopt zich steeds meer als Trumps nieuwe rechterhand en zou weleens Bannons positie als ‘Trump-fluisteraar’ kunnen overnemen. Kushner en Bannon zouden hun ruzie na een ontmoeting in Trumps privéclub Mar-a-Lago min of meer hebben bijgelegd. Ze hebben ‘significante vooruitgang’ geboekt, meldde de Amerikaanse nieuwszender Fox News eerder deze week.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.