buitenland

Frans migrantenkamp bij Duinkerke brandt af na flinke rellen

11 april 2017Leestijd: 2 minuten

Tien mensen zijn gewond geraakt bij rellen in een migrantenkamp in het Franse Grande-Synthe. Daarna brak er brand uit.

2017-04-11 22:41:11 Migrants evacuate as a huge fire blazes through the Grande-Synthe migrant camp outside the northern French city of Dunkirk late April 10, 2017, reducing it to "a heap of ashes", the regional chief said. Firefighters said at least ten people had been injured in the blaze at the camp, which was home to some 1,500 people by the end of March, living in closely-packed wooden huts. / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
Migranten worden geëvacueerd – bron:AFP

Die heeft het complex in het uiterste noordwesten van Frankrijk, niet ver van havenstad Duinkerke, grotendeels in de as gelegd. Dat melden Franse media.

Mes

De rellen zouden maandagmiddag zijn begonnen na een conflict tussen Koerden en Afghanen, waarbij een mes werd getrokken. Volgens de krant Le Parisien moesten de veiligheidsdiensten eraan te pas komen met traangasgranaten om de situatie enigszins onder controle te krijgen, maar was de sfeer gisteravond nog steeds gespannen. Daarna brak brand uit. ‘Het kan niet anders dan dat de brand op diverse plekken is aangestoken,’ zeggen de lokale autoriteiten.

Volgens de prefect van de Noord-Franse regio is er weinig van het kamp over. ‘Het enige wat rest, is een hoopje as,’ zegt Michel Lalande. De bewoners van het kamp, naar schatting tussen de duizend en vijftienhonderd mensen, werden in veiligheid gebracht. Het kamp met houten huisjes werd door de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen opgezet om migranten een onderkomen te verschaffen. De huisjes vervingen de tentjes.

Springplank naar Groot-Brittannië

Het is niet de eerste keer dat er schermutselingen uitbraken in het migrantenkamp. Vorige maand meldden de autoriteiten nog dat het kamp zou worden ontmanteld vanwege alle onrust, schrijft de Britse zender BBC. In maart raakten vijf mannen gewond bij gevechten en in november werd iemand neergestoken.

Het Franse noordwesten heeft een enorme aantrekkingskracht op migranten, die de regio gebruiken als springplank naar Groot-Brittannië. Maar de meesten lukt het niet om de overkant te bereiken. De populatie van het kamp in Grande-Synthe groeide de afgelopen tijd na het opbreken van het enorme migrantenkamp bij Calais, 40 kilometer verderop. Die plek werd, vanwege de grote puinhoop en slechte omstandigheden, ook wel ‘de Jungle’ genoemd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.