buitenland

Explosieve toename Turkse asielaanvragen in België

03 april 2017Leestijd: 2 minuten

Steeds meer Turken vragen asiel aan in België. Het gaat vooral om Turken die banden hebben met de Gülen-beweging.

De afgelopen acht maanden dienden 678 Turken een asielaanvraag in in België, een stijging van 123 procent ten opzichte van 2015. Het betreft veelal sympathisanten van de islamitische prediker Fethullah Gülen, aartsrivaal van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De Turkse overheid ziet Gülen als de kwade genius achter de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016.

Heksenjacht

Sinds de coup is er in Turkije een heksenjacht gaande op Gülen-aanhangers: de overheid stelt hen gelijk aan terroristen. Veel asielzoekers verloren na de massale zuiveringen hun baan. Vaak zijn het hoogopgeleide mensen, zoals advocaten, journalisten, ambtenaren, procureurs en leerkrachten.

Ook in België liggen de Gülen-sympathisanten onder vuur. Diyanet, het Turkse presidium voor godsdienstzaken, heeft in België woonachtige Turken de opdracht gegeven om Gülen-aanhangers op te sporen en hun gegevens door te geven.

Spionage

Ook zouden imams gülenisten bespioneren in opdracht van de Turkse geheime dienst. Interne Turkse spanningen uiten zich steeds vaker in Europa. Vrijdag gingen in Brussel Koerden en Turken met elkaar op de vuist voor de Turkse ambassade. Drie mensen raakten gewond door messteken.

In februari nam het Turkse consulaat in Rotterdam de paspoorten van een aantal Turkse Nederlanders in. De Gülen-aanhangers – die te boek stonden als ‘voortvluchtig’ – moesten zich in Turkije voor een rechter verantwoorden, waar zij te horen kregen of zij hun paspoorten terugkrijgen. Een vonnis is er nog niet. Onlangs bevroor de Turkse overheid ook de Turkse bankrekeningen van Gülen-sympathisanten.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) doet geen mededelingen over de motieven van mensen die asiel aanvragen in Nederland. Volgens cijfers van de IND vroegen in 2016 235 Turken asiel aan in Nederland. In de eerste twee maanden van 2017 ging het om 71 personen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.