buitenland

Erdogan: ‘zieke man’ Europa staat op punt van instorten

10 april 2017Leestijd: 2 minuten

Ooit zal Europa de prijs betalen voor ‘het vernederen en onderdrukken’ van de Turken, zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in zijn zoveelste toespraak in korte tijd. Het is een poging om potentiële ja-stemmers te mobiliseren voor zijn referendum komende zondag.

In een toespraak in de Turkse stad Izmir beschreef Erdogan zondag Europa als een ‘zieke man’, schrijft website Euractiv.

Zonder aarzeling de doodstraf

De term ‘zieke man’ koos hij met opzet, want het was de term die de Europeanen in de negentiende eeuw gebruikten voor het wegkwijnende Ottomaanse Rijk. Uit die in ontbinding geraakte grootmacht kwam Turkije voort. ‘Een eeuw of wat geleden zeiden zij dat wij “de zieke man” waren. Nu zijn zij het zelf. Europa is aan het instorten,’ sprak Erdogan op de campagnebijeenkomst. Volgens de Turkse president zwakt de Europese economie elk jaar verder af. Europa zal de prijs betalen voor ‘de vernederingen’ die over Turkije zijn uitgestort, aldus Erdogan.

In zijn speech zei hij dat hij ‘zonder aarzeling’ zal tekenen voor de wet die de doodstraf zal herinvoeren. Als dat gebeurt, betekent dat het einde van de EU-aspiraties van Turkije. Volgens Brussel kan geen enkel land EU-lidstaat worden als de doodstraf weer van kracht wordt. Erdogan heeft deze ultieme straf in gedachte voor de aanstichters van de mislukte staatsgreep vorig jaar juli. Het zijn vooral Gülen-aanhangers die hiervan worden verdacht.

In aanvaring met Nederland

Het referendum laat de gemoederen hoog oplopen, zowel binnen als buiten Turkije. Zo kwam Erdogan stevig in aanvaring met Nederland, toen hij twee ministers stuurde om te komen speechen voor Turkse Nederlanders. De bewindslieden werde de wacht aangezet, waarna Erdogan in pure razernij ontstak.

Zondag was de laatste dag dat Turken in Nederland hun stem konden uitbrengen in een van de kieslokalen, een keuze voor of tegen machtsuitbreiding voor de Turkse president. Erdogan hoopt zijn land om te turnen van een parlementair naar een presidentieel stelsel. Het ambt van premier wordt afgeschaft en Erdogan kan tot 2029 aan de macht blijven. Zijn bevoegdheden worden fors uitgebreid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.