buitenland

Duitsland pakt moslim op voor aanslag spelersbus Dortmund

12 april 2017Leestijd: 2 minuten

Na de aanslag met pijpbommen op een spelersbus van voetbalclub Borussia Dortmund tastte de politie in het duister over de daders. Met de arrestatie van een van de twee verdachten moet er meer duidelijkheid komen.

Het gaat om ‘een verdachte met een islamitische achtergrond’, meldt persbureau Reuters woensdagmiddag op basis van de Duitse justitie. De politie heeft ook nog een andere verdachte in het vizier, maar die kon nog niet worden aangehouden. Bij beide islamistische verdachten is intussen huiszoeking gedaan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Twee brieven

Eerder zei de politie al te vermoeden dat het om een aanslag met een islamitisch oogmerk ging. Dat bleek uit een gevonden brief die vlak bij de plek van de aanslag werd gevonden, op zo’n tien kilometer van het voetbalstadion Dortmund.

In de brief wordt verwezen naar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn in december en de inzet van Duitse straaljagers in de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië. Verder wordt er gerept over Duitse vliegtuigen die meedoen om ‘moslims in het kalifaat te vermoorden’. Sporters en andere prominenten ‘in Duitsland en andere kruisvaarderslanden’ staan per direct op de ‘dodenlijst van IS’.

Tegelijkertijd circuleerde er ook een tekst die juist wees op daders met een linksextremistisch signatuur. In de tekst, die via internet werd verspreid. is te lezen dat de spelersbus met zelfgemaakte explosieven is aangevallen ‘als symbool voor de politiek’ van de club. BVB Dortmund zou niet genoeg doen tegen racisten, nazi’s en rechtse populisten.  De Duitse justitie twijfelt nu of deze verklaring wel echt is.

Volledig in shock

Bij de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund dinsdagavond raakten twee mensen gewond: verdediger Marc Bartra en een begeleidende agent. De selectie van Borussia is volledig in shock, zegt algemeen directeur Hans-Joachim Watzke tegen sportmagazine Der Kicker.

De wedstrijd werd dinsdag afgelast en verplaatst naar woensdag. ‘Helaas was er geen ander alternatief dan de wedstrijd naar woensdag te verplaatsen, omdat straks ook weer de competitie wacht. Het is een heel ongelukkige situatie,’ zegt Watzke. De voetbalwereld reageerde geschokt op de ontploffingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.