buitenland

Duits-Turkse voorzitter Alevietenvereniging veroordeeld voor beledigen Erdogan

07 april 2017Leestijd: 2 minuten

Turgut Öker, erevoorzitter van de Europese Vereniging voor Alevieten, is veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens belediging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Öker heeft naast de Turkse ook de Duitse nationaliteit.

Öker moet elf maanden en twintig dagen de cel in, melden diverse Turkse media.

Slachting onder alevieten

Naast voorzitter van de Europese Vereniging voor Alevieten was Öker  parlementslid voor de Koerdische oppositiepartij HDP. Erdogan voert al geruime tijd een klopjacht op zijn tegenstanders, waarbij ook HDP-parlementariërs werden opgepakt.

De Duits-Turkse Öker zou zijn ‘beledigende’ uitspraken vorig jaar hebben gedaan tijdens de 37ste herdenkingsdienst van de slachting van Maras: in 1978 werden in de Turkse stad Kahramanmaras meer dan honderd alevieten vermoord door de neofascistische Grijze Wolven-beweging. Ook raakten duizenden mensen gewond. Naast alevieten waren ook enkele Koerden en linkse soennieten het doelwit van de moordpartij.

‘Alevieten vernietigen’

Tijdens de herdenking van de massamoord in 2015 zou Öker Erdogan zich publiekelijk hebben afgevraagd: ‘Wat heeft fascist Erdogan bereikt? Is hiermee het alevitisme opgeheven? Als zelfs de grootvader van Tayyip het alevitisme niet heeft kunnen vernietigen, dan zullen ze de hedendaagse alevieten er ook niet onder krijgen.’ Hij noemde Erdogan bovendien ‘Yezit’, een smalende bijnaam die tegenstanders Erdogan geven. Het woord verwijst naar de tweede kalief van Ummayad, die door velen als tiran werd beschouwd.

Öker krijgt ‘slechts’ een straf van elf maanden omdat hij nog geen strafblad heeft. Het vonnis wordt niet uitgevoerd in afwachting van hoger beroep. Vooralsnog is het onduidelijk of Duitsland actie onderneemt tegen de veroordeling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.