buitenland

Duitsers houden hun hart vast voor meer terreur na nieuwe brief

15 april 2017

Is de aanslag in Dortmund eerder deze week op een spelersbus van voetbalclub Borussia dan toch niet het werk van radicale moslims? Bij de Duitse krant Der Tagesspiegel is een brief op de mat gevallen die uit de rechts-extremistische hoek zou komen.

In de nieuwe brief – er werden er al drie gevonden op de plek van de aanslag – wordt gedreigd met meer terreur. De Duitse autoriteiten nemen het schrijven uiterst serieus en onderzoeken de tekst.

Adolf Hitler

Dat het de overheid ernst is, zal vooral te maken hebben met de concrete informatie in de brief. De briefschrijver, die zichzelf vergelijkt met Adolf Hitler, noemt 22 april als datum waarop het bloed zal vloeien. De aanslag met pijpbommen in de Dortmundse heg was nog maar het begin. ‘De groep in Keulen staat paraat,’ schrijft de auteur, die zich verder keert ‘tegen de multiculturele samenleving’, aldus Der Tagesspiegel.

Op 22 april – dat is over precies een week – staat in deze Duitse stad een congres van de rechtse partij Alternative für Deutschland op de agenda. Daar komen ook duizenden, wellicht tienduizenden, linkse betogers op af.

Vrijdag werd bekend dat Duitse veiligheidsdiensten er rekening mee houden dat rechts-extremisten of voetbalhooligans mogelijk betrokken waren bij de bomaanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund. De aanslag diende mogelijk als wraak voor een eerdere botsing tussen hooligans van de club en supporters van voetbalclub RB Leipzig, zeggen bronnen rond het onderzoek tegen het Duitse blad Focus. Er zijn volgens het blad signalen dat de aanslag niet het werk was van radicale moslims. Zo is de aanslag niet opgeëist door een terreurgroep.

Atypisch dat IS brief achterlaat

Ook lieten jihadisten bij eerdere aanslagen doorgaans geen brieven achter. Dat gebeurde na deze aanslag wel. De veiligheidsdiensten vonden op de plaats delict drie brieven, waarin onder meer werd opgeroepen tot sluiting van de Amerikaanse vliegbasis Ramstein in Duitsland. Die oproep zou ook al eens zijn gedaan in artikelen uit extreem-rechtse hoek en kan als inspiratie hebben gediend.

Het lijkt erop dat de daders probeerden om moslimextremisten de schuld in de schoenen te schuiven, berichtte onder meer de krant Süddeutsche Zeitung. Veiligheidsexperts hebben vastgesteld dat Duits vermoedelijk de moedertaal is van de auteur.

Vanwege alle dreiging is de politie zaterdagmiddag extra waakzaam bij de wedstrijd tussen Borussia Dortmund en Eintracht Frankfurt. De aanslag dinsdagavond gebeurde vlak voordat Borussia moest aantreden tegen AS Monaco. Het Champions League-duel werd verplaatst naar woensdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.