buitenland

Macron en Le Pen tegenover elkaar in tweede ronde verkiezingen

23 april 2017

De jonge liberaal Emmanuel Macron (39) en Front National-leider Marine Le Pen(48) zijn door naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. De twee kandidaten kregen de meeste stemmen tijdens de eerste ronde van de verkiezingen op zondag.

Macron won de eerste ronde met 23,9 procent van de stemmen, zo blijkt uit de definitieve uitslag. Le Pen eindigde als tweede. Zij schaart 21,53 procent van de kiezers achter zich.

De opkomst lag rond de 78 procent, een stuk hoger dan verwacht in eerdere peilingen.

Macron was minister van Economische Zaken onder scheidend president François Hollande. Hij presenteert zich als een onafhankelijke pro-EU-kandidaat voor het politieke midden. Macron en zijn beweging En Marche! willen drastische economische hervormingen in Frankrijk. Le Pen is juist de anti-Macron: ze is eurosceptisch en sterk anti-migratie. Ze staat een protectionistische politiek voor. Wat dat betreft hebben de Fransen dus echt iets te kiezen over twee weken.

De tweede ronde is op zondag 7 mei. Dan wordt bekend wie de opvolger wordt van de huidige president Francois Hollande, die tijdens zijn vijf jaar in het Élysée geen potten kon breken. Mede door zijn erfenis werd geen stuiver gegeven voor de kandidaat van de Parti socialiste, Benoît Hamon. Die verwachting kwam dus uit. De twee andere kandidaten die vooraf hoog in de peilingen stonden, waren de uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon en de conservatief François Fillon. Laatstgenoemde heeft zijn verlies toegegeven en schaart zich achter Macron.

Zij kregen volgens peilingbureau Elabe ieder 19,5 procent van de stemmen. De leider van Parti socialiste, de partij van president Hollande, moet het doen met een schamele 6,35 procent. In dit verlies echoot de enorme nederlaag na van het Nederlandse equivalent van PS, de PvdA, in maart dit jaar.

Wie is Emmanuel Macron, de ambitieuze, provocerende, overmoedige ex-bankier? Lees dit profiel van correspondent Eveline Bijlsma >2016-05-27 17:32:15 French Economy Minister Emmanuel Macron (L) speaks with protesters about the controversial government's labour reform, during a visit in Lunel on May 27, 2016. / AFP PHOTO / SYLVAIN THOMAS

Peilingen en verwachtingen

Vooraf werd er rekening mee gehouden dat de twee kandidaten aan de extreme kant van het politieke spectrum, Le Pen en Jean-Luc Mélenchon, de eerste ronde weleens winnend zouden kunnen afsluiten. De uiterst linkse  anti-mondialiseringskandidaat Mélenchon was de afgelopen weken aan een stevige opmars bezig in de peilingen. Het nationalistische Front National van Le Pen stond al de hele tijd hoog in de polls.

Uit de kersverse peilingen na de eerste ronde blijkt dat Macron wordt verwacht te winnen van Le Pen in de tweede ronde. Volgens peilingbureau Ipsos Frankrijk is zo’n 62 procent van de Franse kiezers van plan op Macron te stemmen, tegen 38 procent van de stemmen die Le Pen kan verwachten. Het Ipsos-onderzoek laat ook zien dat ongeveer eenderde van de Fransen nog liever een blanco stem uitbrengt.

Veiligheidsmaatregelen

De verkiezingen werden gisteren streng bewaakt uit angst voor nieuwe aanslagen. Zeker nadat donderdag een agent werd vermoord op de Parijse Champs-Élysées, de zoveelste radicaal-islamitische aanslag in Frankrijk in relatief korte tijd. Vorige week werd ook een aanslag in Marseille verijdeld. Een groep moslimextremisten wilde een aanslag plegen rond de verkiezingen. Bijna 60.000 politieagenten en militairen stonden paraat bij de stembusgang. De noodtoestand is nog altijd van kracht in Frankrijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.