buitenland

Dit duo moet het gaan doen voor Alternative für Deutschland

23 april 2017

Na het aangekondigde vertrek van Frauke Petry moest de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) een nieuwe leider kiezen. Dat gebeurde zondag tijdens een congres in de Duitse stad Keulen.

Het wordt een duo. Alexander Gauland en Alice Weidel gaan de AfD samen leiden in aanloop naar de Duitse parlementsverkiezingen in september. Tijdens het partijcongres zondag kozen zeshonderd gedelegeerden Gauland en Weidel.

Conservatieve intellectueel

De 76-jarige Gauland was plaatsvervangend partijvoorzitter. Hij vertegenwoordigt de rechts-nationalistische stroming binnen de partij. Vroeger was hij lid van de CDU en gold als conservatief intellectueel. Medestanders keerden zich van hem af, omdat ze vonden dat hij te veel naar rechts opschoof. Gauland staat een scherpe koers voor. Hij ontfermde zich onder meer over Björn Höcke.

Die veroorzaakte in januari opschudding omdat hij het Holocaustmonument in Berlijn een ‘monument van schande’ noemde. Critici zeiden dat Höcke het naziverleden van Duitsland wil verdoezelen.

De 38-jarige Weidel wil immigratie beperken, maar heeft zich niet uitgesproken voor het volledig sluiten van de grenzen. Ze zet in op economische thema’s. Ze bekritiseerde onder meer de redding van de euro en de stroom geld die naar het noodlijdende Griekenland gaat.

‘Realistische koers’

Frauke Petry maakte eerder deze week bekend dat ze geen lijsttrekker zal zijn voor de parlementsverkiezingen in september. Zaterdag had Petry op het tweedaagse partijcongres gezegd dat het noodzakelijk is dat de AfD een realistische koers gaat volgen, omdat het beeld van de partij nu sterk wordt bepaald door een ‘luidruchtige minderheid’.  Het lukte Petry niet eens haar motie in stemming te brengen.

Eerder deze week kondigde Petry aan haar functie neer te leggen. Dat kwam na een periode van hevige interne strijd, waarbij de meest rechtse flank van de partij het vertrouwen in Petry verloren had >2017-03-09 12:08:18 Leader of the German right wing party AFD (Alternative for Germany) Frauke Petry attends a press conference to launch the party's election manifesto in Berlin on March 9, 2017. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Het congres sprak zich zondag uit voor een verkiezingsprogramma waarin afremming van immigratie een van de speerpunten is. Volgens de AfD is het met het huidige ‘onverantwoordelijke immigratiebeleid’ van bondskanselier Angela Merkel niet mogelijk het sociale stelsel in stand te houden. De AfD sprak zich ook uit voor het verlaten van de euro en de terugkeer van de Duitse mark, speerpunten naast kritiek op ongecontroleerde migratie. Rond het congres was veel te doen. Linkse demonstranten botsten met de politie in Keulen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.