buitenland

Dit besprak verdachte aanslag Zweden met IS-kopstukken

10 april 2017Leestijd: 2 minuten

Rakhmat Akilov, de Oezbeek die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslag vrijdag in de Zweedse hoofdstad Stockholm, heeft contact gehad met terreurgroep Islamitische Staat. Zowel voor als na de aanslag, waarbij vier doden vielen, wisselde Akilov WhatsApp-berichten uit met kopstukken van de terreurgroep.

Volgens de Zweedse krant Expressen besprak de terrorist onder meer zijn teleurstelling over de aanslag. Hij had veel meer mensen willen doden, schreef de terreurverdachte via WhatsApp. ‘De aanslag ging niet goed. Ik ben maar over een paar mensen gereden, de auto reed verkeerd.’

Akilov wilde bom maken

Zweedse media melden dat de Oezbeek een afgewezen asielzoeker is. Akilov wordt verhoord door de politie. Hij zou contact hebben gehad met een jihadist genaamd Abu Fatyma, mogelijk een nom de guerre.

Voor de aanslag zou Akilov advies hebben gevraagd aan terroristen van IS. ‘Hoe maak ik een bom? Ik wil een aanslag plegen met een voertuig,’ vroeg hij daags voor de aanslag in Stockholm.

‘Leef je nog?’

Vrijdag overmeesterde Akilov een vrachtwagenchauffeur en reed met zijn truck in op de winkelende menigte in Drottninggatan, een populaire straat in het centrum van Stockholm. In de truck werden explosieven gevonden. Akilov maakte zich na de aanslag snel uit de voeten.

‘Leef je nog?’ vroeg Fatyma aan Akilov na de aanslag. De Oezbeek deed verslag van zijn poging tot massamoord. ‘Nu moet ik zien te vluchten,’ aldus Akilov. Van de IS-kopstukken ontving hij complimenten. Daarna stuurde Akilov op verzoek van de extremisten een video van de plek van de aanslag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.