Britse ex-ambassadeur waarschuwt: miljoen Afrikaanse migranten op weg naar EU

03 april 2017Leestijd: 2 minuten
Migranten uit verschillende Afrikaanse landen proberen via Libië de oversteek te maken - Foto: AFP

Een voormalige ambassadeur in Libië waarschuwt voor de aanhoudende migrantenstroom vanuit het Afrikaanse land. Volgens Joe Walker-Cousins zijn er al één miljoen migranten onderweg naar Europa.

Die migranten stromen vanuit andere Afrikaanse landen Libië binnen met Europa als eindbestemming. Libië fungeert als doorgeefluik voor (economische) migranten uit tal van Afrikaanse landen naar de Europese Unie (EU). De oversteek naar Europa wordt doorgaans per boot gemaakt, naar het Italiaanse vasteland.

Migranten in eerder stadium stoppen

Het is lastig om migranten terug te sturen, ondanks dat hun asielaanvragen in veruit de meeste gevallen worden afgewezen. EU-grensbewakingsagentschap Frontex meldde eerder dat 40 procent van de uitzettingsbeslissingen in de EU nog niet is uitgevoerd. Vaak is het probleem dat asielzoekers geen geldige papieren bij zich hebben, waardoor onduidelijk is waar ze vandaan komen.

De meest recente cijfers laten een stijging zien in het aantal migranten dat vanuit Libië de oversteek maakt: volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn in de eerste drie maanden van dit jaar 21.900 migranten overgestoken naar Italië, ten opzichte van 14.500 migranten vorig jaar. In totaal kwamen vorig jaar 181.000 migranten vanuit Libië in Italië aan.Europese regeringen proberen wanhopig de stroom te stoppen, maar vooralsnog heeft dat weinig succes. De inspanningen van de Europese Unie om bijvoorbeeld de Libische kustwacht te trainen, komen ‘te laat’ en zijn te weinig effectief, aldus Walker-Cousins, die tussen 2012 en 2014 aan het hoofd stond van de Britse ambassade in Benghazi. Volgens hem moet niet de kust van Libië de aandacht krijgen, maar juist de poreuze landsgrenzen van Libië met andere Afrikaanse landen. De Libische kust is namelijk slechts ‘op steenworp afstand’ van de EU, zegt Walker-Cousins, terwijl de migranten al in een veel eerder stadium zouden kunnen worden gestopt.

Mensenhandelaren zouden bovendien dankbaar gebruikmaken van de situatie: tienduizenden Afrikaanse migranten zouden zijn vastgezet in kampen waar ze gedwongen arbeid moeten verrichten.

Geen erkende regering

De EU steggelt met het probleem, vooral omdat Libië geen algemeen erkende regering kent. Italië sloot in februari een deal met de eenheidsregering van Fayez Seraj, waardoor de Italianen toestemming kregen om de Libische kustwacht te trainen. De deal werd vorige week echter door het Libische hooggerechtshof verworpen, omdat de eenheidsregering niet als legitieme regering wordt erkend.

Vorige week luidde ook Antonio Tajani, de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement, de noodklok over migranten uit Afrika. Veel Afrikaanse landen kampen met extreme droogte, wat ten koste gaat van de landbouw. Niger en Nigeria lijden onder armoede, zegt Tajani, en Somalië gaat gebukt onder chaos en een burgeroorlog.  ‘Als we deze kernproblemen niet oplossen, zullen de komende tien jaar, tien, twintig of zelfs dertig miljoen migranten naar de EU komen.’ Om dit te voorkomen, zou de EU volgens hem miljarden moeten investeren in het Afrikaanse continent.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.