buitenland

Afrikaanse migranten verkocht op Libische slavenmarkt

13 april 2017

In Libië neemt de wetteloosheid extreme vormen aan. Zo zouden Afrikaanse migranten worden mishandeld, uitgebuit en verkocht als slaven.

Journalisten van de Duitse televisiezender Deutsche Welle volgde een groep Gambiaanse migranten op weg naar Europa. Velen van hen strandden in Libië, waar zij werden gearresteerd en opgesloten. Onder mensonterende omstandigheden zaten zij maanden vast. Zo werden de Gambianen uitgehongerd en gemarteld. Na bemiddeling door de International Organization for Migration (IOM) kwamen de Afrikanen vrij, de meesten zijn terug in Gambia.

Slaven

Sommige Gambianen waren verkocht als slaven. Volgens het IOM zijn er op Libische stadspleinen en parkeerplaatsen slavenmarkten, waar criminele bendes slaven veilen aan de lokale bevolking. De bendes worden bijgestaan door criminelen uit Nigeria, Ghana en Gambia. Die lokken hun landgenoten in de val door zich voor te doen als mensensmokkelaar, maar leveren de migranten vervolgens af bij slavenhandelaars.

Veel migranten moesten onbetaald werken aan bouwprojecten. Migranten met bepaalde vaardigheden – zoals schilderen en tegelzetten – leveren daarom meer geld op. De slaven kosten 200 tot 500 dollar.

Chaos

Vrouwelijke migranten eindigen als seksslaven. Daarnaast zouden ook kinderen worden misbruikt. Familieleden kunnen de migranten vrijkopen, maar kunnen de afkoopsom vaak niet betalen.

Sinds het omverwerpen van Muammar al-Khaddafi (1942-2011) heerst er in Libië chaos. De regering, rebellengroepen en extremistische moslims strijden om de macht.

Routes

Ook mensensmokkelaars maken gretig gebruik van de chaos. Libië is een springplank geworden voor migranten die naar Europa willen trekken. Sub-Saharaanse migranten gaan grofweg via drie routes naar Libië: een westelijke, een centrale en een oostelijke route.

In 2016 kwamen 181.000 Afrikaanse migranten via Libië de Europese Unie (EU) binnen. De Italiaanse kustwacht, het EU-grensagentschap Frontex en ngo’s haalden 179.000 migranten uit bootjes op de Middellandse Zee. In de eerste drie maanden van dit jaar bereikten 21.900 migranten Italië, 590 verdronken er.

De EU hoopt de migratiestromen te voorkomen door te investeren in Afrikaanse landen, zoals in onderwijs, de agrarische sector en ondernemerschap. Begin maart kondigde de Duitse bondskanselier Angela Merkel een ‘marshallplan’ aan. Met behulp van de zakenwereld wil Merkel het aantal buitenlandse investeringen in Afrika te vergroten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.