Rusland stuurt troepen naar Noord-Koreaanse grens

21 april 2017Leestijd: 2 minuten
Russische militairen Bron: ANP

In het Russische Verre Oosten bewegen konvooien van militairen en oorlogsmaterieel zich in de richting van de Noord-Koreaanse grens. Vermoedelijk vreest het Kremlin een escalatie tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea.

Het Britse dagblad The Telegraph schrijft dat Rusland de eerste fasen van een rampenplan uitvoert. Inwoners van het Verre Oosten – het meest oostelijke district van Rusland – zeggen dat de afgelopen dagen diverse militaire transporttreinen zijn gepasseerd. De treinen vervoerden onder meer luchtafweergeschut en militaire voertuigen.

Opperste staat van bereidheid

Vanuit de oostelijke stad Chabarovsk trok een militair konvooi met onder meer gepantserde voertuigen en helikopters zuidwaarts in de richting van de stad Vladivostok, vlak bij de Chinese en Noord-Koreaanse grens. Dmitriy Peskov, woordvoerder van het Kremlin, weigerde de militaire manoeuvres te bevestigen. ‘De inzet van Russische troepen op Russisch grondgebied is geen publieke aangelegenheid,’ aldus Peskov.

Ook China zet zich schrap voor een escalatie. Woensdag bracht China bommenwerpers in opperste staat van paraatheid. Eerder deze maand zou Peking 150.000 militairen aan de grens met Noord-Korea hebben gestationeerd. Zowel China als Rusland vreest dat een gewapend conflict zal uitmonden in een gigantische vluchtelingenstroom uit Noord-Korea.

Ballistische raketten

Noord-Korea probeert al decennia een kernwapen te fabriceren dat lange afstanden kan afleggen. Het stalinistische land voerde de afgelopen maanden diverse testen uit met ballistische raketten. Hierop stuurde de Amerikaanse president Donald Trump een marinevloot naar het Koreaanse schiereiland.

Ook het Zuid-Koreaanse leger is klaar voor een confrontatie. Toch is het land niet blij met het agressieve beleid van Trump. De Zuid-Koreanen vrezen dat de Amerikaanse president sneller geweld zal gebruiken dan zijn voorganger Barack Obama. Ook hekelt het land de inmenging van de Verenigde Staten en China in de onderhandelingen met Noord-Korea.