buitenland

Voormalig Russisch parlementslid doodgeschoten in Kiev

23 maart 2017Leestijd: 1 minuut

Het Russische oud-parlementslid Denis Voronenkov is vanmorgen doodgeschoten in Kiev. De Oekraïense politie spreekt van een huurmoord.

De schietpartij had plaats in het centrum van de Oekraïense hoofdstad, voor hotel Premier Palace. Ook de lijfwacht van Voronenkov werd getroffen door een kogel, hij raakte gewond. Denis Voronenkov was tot voor kort lid van het Russische parlement. Hij was lid van de Communistische Partij.  

In Rusland werd Voronenkov verdacht van fraude. Hij week uit naar Oekraïene, vroeg daar asiel aan en leverde zijn Russische paspoort in. Voronenkov verklaarde dat hij Rusland verliet omdat de Russische geheime dienst hem wilde vervolgen. 

Annexatie Krim

Na zijn vlucht naar Kiev gaf hij een aantal interviews, waarin hij zich kritisch uitliet over de Russische president Vladimir  Poetin. Het asiel van Voronenkov was omstreden, omdat hij zich bij de Russische annexatie van de Krim, in 2014, achter de Russische regering had geschaard.

‘De moord is terreur van de Russische staat,’ zegt de Oekraïense president Petro Porosjenko in een reactie. De regering van Poetin ontkent elke vorm van betrokkenheid. De relatie tussen Oekraïne en Rusland is al jaren getroebleerd. Rusland steunt de afscheidingsbeweging in Oost-Oekraïene. Ook annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland Krim.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.