buitenland

Vier vragen over kindermoord in Duitsland

10 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Duitsland is al dagen in de ban van een lugubere kindermoord. De zaak kwam aan het rollen nadat de verdachte had opgeschept over de moord op het dark web, een verborgen gedeelte van het internet.

Elsevier.nl beantwoordt de belangrijkste vragen over de zaak.

Wat is er precies gebeurd?

Maandag ontvangt de Duitse politie tips over een video op het dark web, een verborgen en versleuteld deel van het internet. Op de beelden is te zien hoe een kind met messteken om het leven wordt gebracht. De verdachte schept in de video op over zijn daad en toont zijn met bloed besmeurde handen.

Kort daarna neemt de stiefvader van het slachtoffer contact op met de politie. Hij heeft het lichaam van zijn stiefzoon – de negenjarige Jaden – aangetroffen in de kelder bij de buren. Verdachte is de 19-jarige Marcel H, die het kind met een smoes naar het huis lokte. Hij blijft een paar dagen voortvluchtig.

Wie is de verdachte?

Op donderdagavond loopt Marcel H. een Grieks restaurant in de stad Herne binnen waar hij vertelt dat hij wordt gezocht. De eigenaar schakelt vervolgens de politie in. De moeder van het slachtoffer beschrijft H. als een stille, teruggetrokken jongeman. Zijn zus noemt hem een ‘complete psychopaat’. De verdachte heeft geen strafblad. Hij zou een vechtsportbeoefenaar zijn en in zijn achtertuin oefenen met messen. H. was veelal gehuld in legerkleding.

Pleegde Marcel H. nog een moord?

H. pochte op het dark web over een tweede moord. Hij zou zichzelf in zijn hand hebben gesneden tijdens een worsteling met een ‘120 kilo zware’ vrouw. H. schreef ook dat de vrouw ‘meer weerstand bood dan het kind’. Na zijn arrestatie vertelde hij over een brandend huis in de omgeving, waar de politie een lijk aantrof. Waarschijnlijk had H. zich enkele dagen in het huis schuilgehouden.

Wat is het dark web?

Het dark web lijkt qua structuur op het internet, maar is moeilijker toegankelijk en anoniemer. Om te surfen op het dark web heb je een Tor browser nodig. Normaal gesproken maakt een computer rechtstreeks verbinding met het internet, maar bij Tor wordt gebruikgemaakt van enkele tussenstations tussen de afzender en de bestemming.

Zo kan een bericht verstuurd vanuit Nederland langs tussenstations in Spanje, China en Zuid-Afrika komen, voordat het de bestemming in de Verenigde Staten bereikt. Ook versleutelt elk tussenstation een deel van de data. Tor biedt daarom een hoge mate van anonimiteit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.