buitenland

Tunesiër die door Antwerpse winkelstraat raasde ook in Nederland aangehouden

24 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Mohamed R., de man die donderdag met hoge snelheid met zijn auto door de drukke winkelstraat de Meir in Antwerpen reed, werd vorige week vrijdag nog gearresteerd in Rotterdam. Agenten troffen hem daar slapend aan in een auto.

Toen de agenten de auto doorzochten, vonden ze pepperspray en besloten ze hem mee te nemen.

Geen verblijfstitel

‘Uit het onderzoek van de politie is op geen enkele wijze enige vorm van betrokkenheid van de man met terrorisme vastgesteld,’ meldt de Rotterdamse politie vrijdag. De 39-jarige Mohamed R., een Fransman van Tunesische afkomst, was onder invloed en bleek geen ‘geldige verblijfstitel’ te hebben, aldus de politie.

Justitie heeft hem een boete opgelegd en hij kreeg de opdracht om Nederland te verlaten. De Belgische autoriteiten verdenken hem na zijn actie in Antwerpen van ‘poging tot moord in een terroristische context’.

Politie voorkwam aanslag

Net als toen de politie hem vorige week vond,  had hij ook toen hij door de Antwerpse straat de Meir reed gedronken. Wonderbaarlijk genoeg heeft hij niemand geraakt.

De Meir is een van de grootste winkelstraten in het centrum van Antwerpen. Mohamed R. reed in een auto met Frans kenteken met hoge snelheid door de straat en negeerde stoptekens. ‘Passanten moesten opzij springen,’ zei een woordvoerder van de politie. Bij een controle door militairen probeerde de chauffeur opnieuw te ontsnappen. Met grote snelheid reed hij in de richting van de Schelde.

De Antwerpse politie slaagde er uiteindelijk in om de auto te laten stoppen. De verdachte is een bekende van de politie, vanwege verboden wapenbezit. In de auto werden steekwapens, een geweer en benzine aangetroffen. In Antwerpen patrouilleren politieagenten de straten. Sinds de aanslag in Londen afgelopen woensdag is het toezicht in de Belgische staat aangescherpt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.