buitenland

Ook Mike Pence blundert met e-mails

03 maart 2017Leestijd: 1 minuut

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence is in opspraak geraakt. Als gouverneur van Indiana zou hij tegen de regels zijn privé-e-mailadres hebben gebruikt voor staatsaangelegenheden.

Het Amerikaanse dagblad The New York Times meldt dat Pence vertrouwelijke informatie deelde via een onbeveiligd e-mailadres. Het betreft e-mailverkeer met topadviseurs over veiligheidskwesties en terrorisme.

Elsevier over Mike Pence: Donald Trumps bijbelvaste adjudant

Gevoelige informatie

Dit kwam aan het licht nadat het privé-e-mailadres van Pence afgelopen zomer werd gehackt. De hacker stuurde berichten naar mensen uit de contactenlijst van Pence met het verzoek om geld over te maken. In de e-mail stond dat Pence en zijn vrouw waren gestrand op de Filipijnen en dringend geld nodig hadden.

De politicus verontschuldigde zich later bij de ontvangers van het bericht en maakte een nieuw – opnieuw onbeveiligd – e-mailadres aan.

Het hacken was geen gerichte aanval op Pence. Toch toont de hack hoe eenvoudig gevoelige informatie uit kan lekken als topambtenaren geen beveiligde e-mailservice gebruiken.

Gevoelige kwestie

In een schriftelijke verklaring stelt het team van Pence dat de vicepresident geen veiligheidsvoorschriften heeft overtreden gedurende zijn ambtsperiode als gouverneur. Zo zou Pence ook gebruik hebben gemaakt van een e-mailadres van de overheid.

Hoewel Pence waarschijnlijk niet strafbaar is, ligt de kwestie zeer gevoelig. Zowel Pence als de Amerikaanse president Donald Trump beschuldigde de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton fel van het onzorgvuldig omgaan met haar e-mailverkeer. Clinton maakte gebruik van onveilige servers en privé-e-mailadressen, wat tijdens de campagne leidde tot een onderzoek van de FBI.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.